Erişilebilirlik

Birliğin Durumu Konuşmasında Ağırlık Ekonomi


Başkan Barack Obama’nın Salı günü yapacağı yıllık Birliğin Durumu konuşmasında ekonomiye ağırlık vereceği bildirildi.

Beyaz Saray İletişim Danışmanı Dan Pfeiffer, Demokrat Partili seçmenlere gönderdiği elektronik posta mesajında Obama’nın, “ekonomiyi büyütmek, ve orta gelirli sınıfı güçlendirmek amacıyla bir dizi öneri sunacağını” açıkladı.

Pfeiffer Başkan’ın Salı günkü konuşmasında “fırsat, hareket ve iyimserlik” konularına vurgu yapacağını belirtti.

Büyük Buhran’dan sonraki en büyük ekonomik krizin üzerinden beş yıl geçti, ama milyonlarca Amerikalı hala işsizlikle boğuşuyor. Yavaş yavaş düşme kaydetse de işsizlik oranı şu sıralarda yüzde 6,7’de seyrediyor.

Pfeiffer, Başkan Obama’nın 2014 yılında Kongre’yle birlikte çalışacağına, Beyaz Saray’ın bu yılı “harekete geçme yılı” olarak adlandırdığına dikkati çekti. Obama’nın iletişim danışmanı, bu kez Başkan’ın Amerikalıların işleri ve yaşamlarının kritik kararlara dayandığı aşamalarda, Kongre üyelerinin keyfini beklemeyeceğinin de altını çizdi.

Barack Obama danışmanı Dan Pfeiffer'la
Barack Obama danışmanı Dan Pfeiffer'la
Siyasi açıdan oldukça gergin geçen bir yılın ardından Başkan Barack Obama ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ellerinde tutan Cumhuriyetçi üyeler arasında hala çok derin görüş ayrılıkları bulunuyor. Ayrıca Başkan’a verilen kamuoyu desteği de düştü.

Ekonomik ilerlemenin çoktan başladığını kaydeden Dan Pfeiffer, dört yıla yakın bir zamanda 8 milyon kişiye istihdam sağlandığını hatırlattı. Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasının haftasında Amerika içinde geziler düzenleyeceğini bildiren Pfeiffer, Başkan’ın bu gezilerde halka işsizlikle mücadelede uzun vadeli planlarını açıklayacağını söyledi.

Başkan Barack Obama’nın yapacağı Birliğin Durumu konuşmasında, kendi adıyla anılan ancak sakar bir başlangıç yapan Sağlık Reformu yasası, Kongre’den geçirmeye çalıştığı Göçmenlik Reformu, Afganistan’dan çekilme planları ve İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlıkta sağlanan ilerlemeye de yer vermesi bekleniyor.

Önceki yıl seçimleri ikinci kez kazanan Obama, bu yıl beşinci Birliğin Durumu konuşmasını yapacak. Televizyonlardan canlı olarak yayınlanacak konuşmayı on milyonlarca Amerikalı’nın izlemesi bekleniyor.

Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasının ardından muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin vereceği yanıt konuşmasını Washington eyaleti milletvekili Cathy McMorris Rodgers yapacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG