Erişilebilirlik

Birleşmiş Milletler'e Göre 2011 Olağanüstü Bir Yıl Oldu


Birleşmiş Milletler'e Göre 2011 Olağanüstü Bir Yıl Oldu
Birleşmiş Milletler'e Göre 2011 Olağanüstü Bir Yıl Oldu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Suriye’de 5 bin kişinin öldüğünü, uluslararası toplumun Suriye hükümetinin kendi halkına saldırmasını engellemek için harekete geçme zamanı geldiğini kaydetti

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 2011’in olananüstü bir yıl olduğunu, demokrasi arayışındaki protestoculara daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, yıl sonu nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, Arap Baharı’nın jeopolitik görüntüyü değiştirdiğini bildirdi..

Libya’nın özgürlüğe kavuşmasında Birleşmiş Milletler’in kilit rol oynadığını söyleyen Ban, yeni hükümet kurma sürecindeki Tunus ve Mısır’a, istedikleri takdirde yardım edeceklerini belirtti. Ban, Yemen’deki Birleşmiş Milletler temsilcisinin arabulucuğuyla oluşan anlaşmanın çatışmayı sona erdirdiğini, yeni hükümet kurulması sürecini başlattığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Suriye’de 5 bin kişinin öldüğünü, uluslararası toplumun Suriye hükümetinin kendi halkına saldırmasını engellemek için harekete geçme zamanı geldiğini kaydetti.

Genel Sekreter, dünya çapındaki demokrasi yanlısı gösterilerin değişim sağlamak için elde edilen nadir fırsatlardan biri olduğunu vurguladı:

“Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da demokrasi dalgasının yangın gibi tutuşup yayıldığını görüyoruz. Bu ülkelerin halkları uzun yıllar gelenekleri, kültürleri ve diktatörler tarafından bastırılmış. Bu olaylara tarihin doğal evrimi olarak bakmalıyız. Bu nedenle Arap Baharı’nı nesilsel bir fırsat olarak tanımladım. Bu anı yakalamalı ve onlara yardım etmeliyiz.”

Amerika’daki Wall Street’i İşgal Hareketi’nin gösterilerine de değinen Ban, bu hareketin gelişmiş ülkelerde yayıldığına dikkati çekti:

“Hızla ilerleyen sanayileşme ve küreselleşme karşısında halklar arasında uçurumlar oluştuğuna tanık olduk. Kimileri dışlandı, kenara itildi, zenginlerle yoksullar arasındaki eşitsizlik arttı. Özellikle kadınlar ve gençlerin isteklerine yeterince önem vermedik.”

Genel Sekreter Ban, eski kuralların yıkıldığı, herşeyin değiştiği günümüzü “tarihin kırılma noktası” olarak tanımladı.

XS
SM
MD
LG