Erişilebilirlik

'Herkes Türkiye-Rusya Gerginliğinden Tedirgin'


Birçok Ülke Türkiye-Rusya Gerginliğinden Tedirgin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Dünya liderleri, Türkiye’nin, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesi sonrasında gelişmeleri yakından izliyor. Bölgedeki krizin kontrolden çıkma ve daha da yayılma olasılığı nedeniyle birçok ülke, diken üstünde.

Türkiye’nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesi, “cadı kazanı” haline gelen Ortadoğu’da tansiyonu iyice yükseltti.

“Bu adımın kasıtlı olmadığı konusunda ciddi şüphelerimiz var. Bu önceden planlanmış bir kışkırtmaya benziyor.”

Rusya, uçağını düşürdüğü için Türkiye’ye savaş açmak gibi bir niyeti olmadığını bildirdi. Ancak Beşar Esad rejimini savunan Rusya, Suriye’de çok büyük askeri varlığa sahip.

Suriye’de hem Esad rejimine, hem de IŞİD’e karşı mücadele eden farklı isyancı grupların bazıları, Amerika tarafından da destekleniyor.

”Yanlış hesap yapma, yanlış karar alma riski sözkonusu.”

Amerika, Rus ve Amerikan jetlerinin çarpışma olasılığını ortadan kaldırmak için Rusya’yla bir anlaşma imzalayarak riskleri sınırlamaya çalıştı.

Uzmanlar, ortada çok bilinmeyenli bir denklem olduğu uyarısında bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye krizini nasıl kullanmaya çalışacağı da bu bilinmeyenler arasında.

”Putin’in Doğu Avrupa’da, Baltık bölgesinde ve hatta başını derde sokmayacağını bilse Batı Avrupa’da bile Rus egemenliğini yeniden sağlamak için yapamayacağı şey yok.”

Öte yandan Suriyeli isyancıların düşen uçaktan paraşütle atlayan pilotları almak için bölgeye giden Rus helikopterini havaya uçurduklarını iddia etmesi, Rusya’ya bir darbe daha indirdi.

”Suriye’ye burnunu sokmanın tahminlerinin çok üzerinde maliyeti olduğunu görmek, Rusya’ya bir ders oldu.”

Bardağı taşırarak daha büyük bir krize yol açacak o son damlanın oldukça yakın olduğunu farkeden tüm taraflar, itidal çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG