Erişilebilirlik

Bir Yaşına Giren İşgal Hareketi Sönük Kaldı


Bir Yaşına Giren İşgal Hareketi Sönük Kaldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
Linki indirmek için

17 Eylül New York’ta “Borsayı İşgal” hareketinin birinci yıldönümüydü. İşgalciler bir dizi talepte bulundu ancak bunları gerçekleştirecek somut bir program sunamadı. Uzmanlar bunu hareketin lidersiz olmasına bağlıyor

İşgalciler New York borsasının yakınındaki Zuccotti Parkı’nı ele geçirdiklerinde çevre sakinleri parktan gelen sürekli davul seslerini ”dayanılmaz bir gürültü” olarak niteleyerek protesto etti. Davulculardan biri de tepkiye karşı çıktı.

“Biz bir hareketi desteklemek için buradayız. Davul harekete destek oluyor.”

Hareket tüm dünyaya yayıldı ama devrim olmadı. İşgalciler eylemleriyle bazı evleri hacizden kurtardı ama bankaların daha sıkı denetlenmesi, seçim kampanyasında reform, daha temiz çevre ya da Tibet’in özgürlüğü gibi hedeflerine ulaşamadı.

Columbia Üniversitesi sosyoloji profesörü Todd Gitlin yine de hareketin birçok küresel sorunun temelinde açgözlü seçkinlerin yattığı mesajının günlük dile girdiğini söylüyor: “Yüzde bire karşı yüzde 99 dediğinizde bu deyimi artık Amerika’nın çoğu anlıyor. İşgal hareketiyle ilgisi olmayan bir sürü gazete haberinde bu deyimin rahatlıkla kullanıldığını görüyorsunuz.”

Polis birkaç ay içinde ülkenin her yerinde İşgal Hareketi eylemcilerini kamuya açık yerlerden çıkardı. Bugün hareketin günlük fiziki varlığı bir park ya da kaldırımda yoldan geçenlerle temasa çalışan bir avuç gönüllüden ibaret. Justin Stone-Diaz başından beri hareketin içinde olmuş. Küçük değişimlerin önemli olduğunu savunuyor: “Esas devrim,herkesin cebinde olan teknoloji—cep telefonları, enformasyon çağı. Hareketimizin özünde ise daha doğrudan demokrasiye dönük bir örnek oluşturma çabası yatıyor.”

Stone-Diaz İşgal Hareketi eylemcilerinin şimdi mesajlarını elektronik olarak yaydığını söylüyor. Gerektiğinde eylemciler iki büyük partinin kurultayında görüldüğü gibi büyük gruplar halinde biraraya geliyor.

Todd Gitlin: “İnsanlara adil vergilendirme, parayı siyasetten çıkartma, çıkar peşinde olmayan bir hareket konusunda ne düşünüyorsunuz diye sorduğunuzda bunların çok popüler olduğunu görüyorsunuz.”

Bugün Zuccotti Parkı yeniden halkın yiyip içip dinlendiği bir yer. Geçen yıl davulcuların çıkardıkları gürültüyle davalarını ne kadar duyurdukları ilerde anlaşılacak. İyimser olduğunu belirten Justin Stone-Diaz İşgal Hareketi’nin diyalog yoluyla doğrudan eylemi teşvik etmeyi sürdüreceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG