Erişilebilirlik

Bir Yanda Çatışma, Bir Yanda Yaşam Savaşı


PKK’nın şehir yapılanması YDGH’nın kurduğu hendek ve barikatların kaldırılması için başlatılan operasyonlar, 40 günü geride bıraktı. Çatışmalar Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’nin olduğu sokağın çevresinde yoğunlaştı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin İzzet Paşa Caddesi bugünlerde kalabalık. Sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen onlarca kişi bir dükkanın önünde toplanmış. Çevrelerinde polisler, sırada bekleyenler var. İsimleri okundukça içeri girip bir paket alarak çıkıyorlar. Sur’da bir yanda çatışmalar sürürken, bir yanda da yardım dağıtımı yapılıyor. Valilik tarafından gönderilen yardım paketleri, muhtarlar tarafından sokağa çıkma yasağının sürdüğün mahallerde yaşayanlara dağıtılıyor. Yasağın sürdüğü mahalleleri binlerce kişi terk etse de, halen buralarda yaşayanlar da var. Paketleri alanlar evlerinin yolunu tutuyor. Evlerini terk etmek zorunda kalanlar da, kısmen gevşetilen yasağı fırsat bilerek kalan eşyalarını almaya geliyor. Kimisine izin veriliyor, kimisine verilmiyor.

Mualla Bilici adlı kadın, eşi yatalak olması nedeniyle mahalleyi terk edemediğini belirterek, “Eşim yerde, bakacak kimsemiz yok. Bir oğlum da asker. Evimiz kira kalmaktan başka çaremiz yok” dedi. İsmini söylemek istemeyen yaşlı bir adam ise, “Paramız yok, evimiz yok. 12 kişi bir evde yaşıyoruz. Nereye gidelim? Arada gelen yardımlarla geçinmeye çalışıyoruz. Bakalım ne olacak?” diyor. İçkale civarında hayvancılık yapan vatandaşlara da, hayvanlarına yem götürmeleri için izin veriliyor. Mahallede yaşayanların evlerine tüp götürmelerine ise izin verilmiyor.

2 Aralık’tan bu yana süren sokağa çıkma yasağı ve ardından başlayan operasyonlar da son günlerde yoğunlaştı. Güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgilere göre bölgedeki hendek ve barikatların yüzde 60’ı temizlendi. Önceki gün gün boyu süren çatışmaların Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu Savaş mahallesinde yoğunlaştı. Mahalleden gün boyu silah sesleri yükseldi. Diyarbakır Baro Başkanı’nın öldürüldüğü Yenikapı sokak, içerideki YDGH militanlarının kaçmaması için bariyerlerle kapatıldı. Sokağın başında ise polis mevzileri bulunuyor. YDGH’lılar ise sokağın başına keskin nişancı yerleştirdi. Keskin nişancılar zaman zaman sokak başında bulunanlara ateş açıyor. Sokağa kurulan bariyerlerde çatışma izlerini görmek mümkün. Demir bariyerler kurşunlarla delik deşik oldu. Polisin sokağa görmek için koyduğu ayna da keskin nişancıların hedefi oldu. Amerikanın Sesi muhabiri bölgeden ayrılırken, içerden ateş açılıyor. Ateş sırasında cadde üzerinde vatandaşlar da panik yaşadı.

Hendek ve barikatların bulunduğu sokaklardan biri de Deveci Sokak’tı. Sokakta halen barikatlar var. Barikatların çevresinde bulunan YDGH militanları zaman zaman ortaya çıkarak kendilerini gösteriyor. Sokak, çatışmalar nedeniyle enkaza dönmüş durumda. Sokak ve çevresindeki hareketlilik ise dikkat çekici. Bölgeye çok sayıda askeri ve polis aracı giriş çıkış yaptı. Bölgede meydana gelen patlamanın ardından başlayan çatışmada 1 DSİ çalışanı ve 4 asker yaralandı. DSİ araçları, kapatılan hendeklerin asfaltlanması için bölgeye asfalt taşıyor. Araçlar ayrıca hendeklerden çıkan hafriyatı da dışarı taşıyor. Patlama ve çatışmaların ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı. Dumanlar kilometrelerce uzaktan da farkedildi.

Sokaklardaki barikatlarda çoğunlukla Kürtçe bilen polislerin görevlendirilmesi dikkat çekti. Yetkililer vatandaşlarla daha iyi iletişim kurabilmeleri nedeniyle Kürtçe bilen polislerin tercih edildiğini söyledi.

Bir Yanda Çatışma, Bir Yanda Yaşam Savaşı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG