Erişilebilirlik

Bir Cenaze Krizi de Suriye Sınırında


Çatışmalarda ölen YPG’lilerin cenazelerinin Irak’tan Türkiye’ye getirilmesine günlerce izin verilmemesi nedeniyle yaşanan krizini benzeri Suriye sınırında yaşanıyor. 20’ye yakın YPG’linin cenazesi, Türkiye’ye getirilmek isteniyor ancak izin verilmiyor. HDP cenazelerin sınırda bekletildiğini belirtirken, resmi yetkililer cenazelerin gömüldüğünü söyledi.

Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve insan hakları örgütleri Irak sınırında bekletilen cenazelerin Türkiye’ye girişine izin verilmesi için uğraştığı günlerde, Suriye’deki çatışmalarda ölen 20’ye yakın YPG’linin cenazeleri de Suriye-Türkiye sınırına getirildi.

Irak sınırındakilerin Türkiye’ye girişine izin verildi. Ancak Suriye’nin Kobani Kasabasında bulunan cenazelere izin verilmedi. Konuyu HDP gündeme getirdi. HDP’ye göre cenazeler Kobani’yi Türkiye’ye bağlayan Şanlıurfa’nın Suruç İlçesine bağlı Mürşitpınar Sınır Kapısında bekliyor. 15 aile de sınıra en yakın yerleşim yeri olan Suruç’ta cenazeleri almak için bekliyor. Girişimler sonuçsuz kalınca HDP konuyu meclis gündemine getirdi. Şanlıurfa Milletvekili Leyla Güven, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Güven önergede,”Suruç Katliamı ile birlikte geçici hükümetinizin başlattığı sürecin bir parçası olarak Habur ve Mürşitpınar Sınır Kapılarında cenazelerin siyasi araç haline getirilerek politik kararlar neticesiyle girişlerine izin verilmemesi hiçbir şekilde hukuki, ahlaki ve insani normlara sığmamaktadır. Hiçbir siyasi tutum ve savaş durumu dahi, cenazelerin defnedilmelerinin geciktirilmesine ve ailelerine teslim edilmeyerek onlara eziyet edilmesine gerekçe gösterilemez” görüşlerine yer verdi. Güven, hükümetin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 23 kişinin cenazesine neden sahip çıkmadığını, Habur’daki cenazeleri izin verilmesine rağmen, Mürşitpınar’dakilere neden izin verilmediğini ve bu konuda bir Bakanlar Kurulu kararı olup olmadığını sordu. Hükümetten önergeye henüz yanıt verilmedi. Ailelerin Suruç’taki bekleyişleri de sürüyor.

Öte yandan VOA’ya konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir resmi yetkili, cenazelerin sınır kapısında bekletilmediğini tabutlarla gömüldüğünü söyledi. Aynı yetkili cenazelerin mevcut gergin ortam nedeniyle alınmadığını belirterek, ilgili yetkililerin izin vermesi halinde cenazelerin Türkiye’ye alınacağını ifade etti.

Irak ve Suriye’deki çatışmalarda ölen 13 YPG’linin cenazeleri 10 günü aşkın süre sınır kapısında soğutma sistemli bir TIR’ın içinde bekletilmişti. Tüm girişimlere rağmen cenazelerin Türkiye’ye girişine izin verilmemişti. Ancak daha sonra cenazeler Türkiye’ye alınarak ailelerine teslim edildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG