Erişilebilirlik

Binlerce Kişi Felluce’den Kaçıyor


Felluce’de binlerce kişi Irak Ordusu’nun oluşturduğu güvenli koridordan kent dışına çıkıyor.

Birleşmiş Milletler Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, Pazartesi günü 3300 kişinin kenti terkettiğini, hafta sonunda da 4000 kişinin Felluce’den kaçtığını söyledi.

Binlercesinin daha önümüzdeki günlerde kenti terketmesi bekleniyor.Kenti terkedenlerin çoğu Anbar’da kurulan 27 kampa yerleştirilecek.Grande “problem kampların dolu olması” diyor.

Birleşmiş Milletler’in bazı yardım kuruluşları, hükümete bağlı olmayan organizasyonlar, yeni kamplar,gıda, içilebilir su, klinikler tedarik edebilmek ve IŞİD’in şiddetinde acı çeken kadınlara yardım edebilmek için yoğun çaba sarfediyor.

Felluce’deki koşulların zorluğunu hafife aldık diyen Grande, ailelerie, kadınlara, çocuklara gaddarca davranıldığına dair raporlar aldıklarını söyledi.

Daha fazla sığınmacı bekleniyor

Birleşmiş Milletler’e göre IŞİD militanları tarafından öldürülme ya da yol kenarlarındaki bomba tehlikelerine ragmen 43 bin kişi kentten ayrılmayı başardı.

Ani çıkış Irak güvenlik güçlerinin yerel aşiret savaşçılarıyla birlikte siviller için güvenli çıkış koridoru açmasının ardından geldi. Şimdi ikincisi için çabalıyorlar.

Grande, 40-50 bin kişinin kentte sıkışmış olabileceğini belirtti. Norveç Mülteci Konseyi’ne göre bazı aileler Fırat Nehri’ne ulaşmak için akşam üzeri kaçmaya çalşıyor, bazıları botlarla karşıya geçebilmek için IŞİD’e para veriyor.

Bazı aileler bu yolculukta çocuklarını kaybetti, bazıları nehri geçerken boğuldu, bazıları da IŞİD tarafından infaz edildi. Birçoğu açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Nuriye de Fırat’ı botla geçmeye çalışanlardan.

Tamamen kaostu” diyor Nuriye Norveç Mülteci Konseyi’ne. Nuriye, “benim bindiğim bot nehrin ortasına geldiğinde çığlıklar duydum,bir diğer bot batıyordu, insanlar bizi kurtarın diye bağırıyordu” dedi.

Nuriye, “insanlar boğulmak üzere olanları kurtarmak için nehre atladı ama oğlumun iki kızı ve oğlu için çok geçti” diyor.

Nuriye’nin anlattıklarına göre, anneleri iki çocuğu tutuyordu,bir tanesi hala yaşıyordu, diğeri ise ölmüştü.

Yardıma ihtiyaç var

İnsani yardım kuruluşları uluslararası topluma daha fazla yardım çağrısı yapıyor.

Irak’taki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi Bruno Geddo, “ihtiyaçlar büyük, kaynaklar sınırlı, ihtiyaçları karşılamak için zaman kısıtlı, çünkü buraya ulaşmadan önce depresyondan geçtiler” dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, adam ve erkek çocuklarının Irak güvenlik güçlerine destek veren milisler tarafından şiddete maruz kaldığına dair görgü tanıklarının ifadeleri olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Hüseyin, bu grupların adamları ve genç çocukları güvenlik taraması gerekçesiyle kadın ve çocuklardan ayırdığını , fiziksel şiddet uyguladığını belirtti.

El Hüseyin, bazılarının bu silahlı gruplar tarafından infaz edildiğine dari suçlamalar olduğunu kaydetti.

Felluce’nin bulunduğu eyelet olan Anbar’ın valisi Şii milislerin kontrolündeki bölgeye ulaşan 49 kişinin infaz edildiğini söyledi.

Irak Ordusu ile birlikte bazı Sünni aşiret savaşçıları savaşıyor. Bununla birlikte Şii milisler de Hashd el Shaabi şemsiye grubu adı altında savaşıyor.

Grande, 7200 adam ve erkek çocuğun incelenmek üzere ailelerinden ayrıldığını, yaklaşık 2000 kişinin hala tutulduğunu söylüyor.

Önemli bir Sünni bölgesi olan Felluce 2 yıldan fazla bir süredir IŞİD kontrolü altında.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG