Erişilebilirlik

Bin Ladin'i Bulan Pakistanlı Doktor CIA'ye Yardım Ettiği İçin Mahkum Edilmemiş


Şakil Afridi
Şakil Afridi

El Kaide lideri Usame bin Ladin’in yerinin bulunmasına yardımcı olduktan sonra mahkemeye çıkarılan Pakistanlı doktorun CIA’ye yardım ettiği için değil, militanlarla ilişkisi olduğu için mahkum edildiği bildirildi.

Doktor Şakil Afridi, yargılandığı aşiret mahkemesi tarafından 33 yıl hapse mahkum edilmişti. Afridi, Abadabad kentinde sahte bir aşı kampanyası başlatarak, bin Ladin ve ailesinin DNA örneklerini toplamış ve bunları Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’ye vermişti. Amerikan komandoları, Abadabad’da olduğu kesinleşen bin Ladin’i geçen Mayıs ayında öldürmüştü.

Doktor Afridi bölgede faaliyet gösteren Leşkeri İslam adlı militan örgüte yardım etmek, üst düzey liderleriyle görüşmek, tıbbi ve mali yardım sağlamakla suçlanıyordu.

Kararda doktorun yabancı istihbarat örgütleriyle işbirliği yaptığına da değinilse de mahkeme bunun kendi yetkisi dışında olduğunu belirterek, ilgili mahkemede görülmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Afridi’nin erkek kardeşi, adil yargılanmadığını iddia ettiği ağabeyinin mahkeme kararını temyize götürdüğünü, bununla birlikte cezaevindeyken hayatından kaygı duyduğunu açıkladı.

Amerikan hükümeti de Şakil Afridi’nin cezaevine gönderilmesini eleştirdi ve serbest bırakılması çağrısında bulundu. Afridi’nin mahkumiyeti, Pakistan ve Amerika arasında son yaşanan gerginliği de arttırmış bulunuyor. Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, Pakistanlı doktorun mahkum edilmesinin, iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltme çabalarına zarar verdiğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG