Erişilebilirlik

Bin Ladin Operasyonunu Anlatan Kitabın Yazarına Para Cezası


El Kaide lideri Usame bin Ladin’in 2011’de Amerikalı komandolarca düzenlenen baskında öldürüldüğü operasyona katılan eski deniz komandosu, bir yıl sonra olayı anlattığı kitabı yüzünden 6,6 milyon dolar para ödemeye mahkum oldu.

‘No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission that Killed Osama bin Laden’ ya da Türkçe adıyla ‘Kolay Olmayan Bir Gün: Usame bin Ladin'i Öldürme Görevinin İlk Ağızdan Anlatımı’ adlı kitabın yazarı Matt Bissonnette, hem operasyona katıldığı sırada kabul ettiği gizlilik yeminini ihlal etmek, hem de yazdığı bilgileri ABD Savunma Bakanlığı’na onaylattırmadan baskıya vermekle suçlanıyor.

Kitabı Mark Owen takma adıyla yazan Matt Bissonnette, kitaptan edindiği tüm kazancı ve kitabın film hakkını Amerikan hükümetine devretmek zorunda. Bissonnette’in 7 milyon dolara yakın bu miktarı ödemek için dört yılı bulunuyor.

Virginia eyaletinde görülen duruşma tarafların karşılıklı uzlaşmasıyla sonuçlandı. Bissonnette, aynı zamanda Pentagon’un onayından geçmeyen görüntülerle yaptığı sunumlardan kazandığı 100 bin doları da bir ay içinde federal hükümete ödemek zorunda.

2012 yılında satışa sunulan kitabın ardından ABD Adalet Bakanlığı, gizli bilgiler içerdiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Matt Bissonnette, ‘Navy SEAL’ adlı donanma özel kuvvetler biriminde görevliyken aralarında Bin Ladin baskınının da bulunduğu gizli operasyonları açıklamama konusunda bir dizi belge imzalamıştı.

Davada varılan uzlaşmaya göre Bissonnette, kitabını onaylatmadan önce bastırmanın bir hata olduğunu açıkça kabul etmekle yükümlü. Bu ve ödemeler karşılığında Amerikan hükümeti de açtığı davadan vazgeçme kararı aldı.

Adalet Bakanlığı sözcüsü Nicole Navas, davada ortaya çıkan sonucun Matt Bissonnette’in ABD Donanması’na verdiği hizmetleri göz ardı etmediğini, bununla birlikte gizlilik yeminine bağlılık konusunda bu görevi üstlenen kişiler üzerinde caydırıcı etki oluşturacağını söyledi.

Matt Bissonnette, “Kolay Olmayan Bir Gün”ün ardından yine Mark Owen takma adıyla Navy SEAL timlerine katılmasını anlattığı bir başka kitap yazdı. Bu kitabın içeriği, ABD Savunma Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG