Erişilebilirlik

Bilgisayar Korsanları Çin'de 500 İnternet Sitesini Vurdu


Bilgisayar Korsanları Çin'de 500 İnternet Sitesini Vurdu

Anonymous adlı korsan örgüt Pekin hükümetinin İnternet sansürünü protesto amacıyla yüzlerce siteyi ele geçirdi.

Vurulan siteler tıklandığında Anonymous tarafından hazırlanan bir mesaj görülüyor. Mesajda, eylemin, Çin hükümetinin sansür uygulamasını protesto etmek amacıyla yapıldığı belirtiliyor ve Çinlilerden de rejimi kendi yöntemleriyle protesto etmeleri isteniyor.

Ele geçirilen bir resmi sitede sansür kınanıyor ve İnternet kullanıcılarına sansürü delme yolları öğretiliyor. Başka bir sitede diğer baskıcı rejimler gibi Çin hükümetinin de İnternet sansürünü halkını karanlıkta tutmak ve muhalefeti ezmek için kullandığı ileri sürülüyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, hükümetinin Anonymous’un mağduru olduğunu doğruladı ancak sansür iddiasını reddetti. Uluslararası kuruluşlar dünyada en ağır sansürün Çin’de uygulandığı, Çin’in dünyada interneti en sıkı izleyen ülke olduğu konusunda hemfikirler.

“Büyük Çin Seddi” adıyla bilinen sistem sayesinde yetkililer, kimin nerede kiminle ne konuştuğunu anında izleyebiliyor.

Buna rağmen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Çinlilerin İnternet’te sınırsız ifade özgürlüğüne sahip olduğunu savundu.

Çin'de İnternet kontrol ve denetiminde askerler de görevli
Çin'de İnternet kontrol ve denetiminde askerler de görevli

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün “İnternet Düşmanları” listesinin başında Burma var. Bu ülkeyi sırasıyla Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Suriye, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam izliyor var. Sansürün ağır olduğu ikinci grupta Türkiye de var. Sansürü izleyen bir gruba göre (engelliweb.com) 10 Şubat 2012 itibariyle Türkiye’de 15,596 siteye giriş ya mahkeme kararı ya da ifade özgürlüğünü sınırlamak amacıyla hükümet tarafından kurulan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarafından yasaklanmıştı.

Türkiye’de devletin görmenizi istemediği yerleri görmek için gerekli bilgi sitemizde mevcuttur.
Sansüre karşı birlikte olalım.

XS
SM
MD
LG