Erişilebilirlik

'Bilgi Savaşını Rus Medyası Kazanıyor'


Ukrayna’nın Kırım bölgesini 2014’de ilhak eden ve ülkenin doğusundaki silahlı ayrılıkçılara destek veren Rusya, attığı bu adımları savunmak için dev bir medya kampanyası yürütüyor. Kampanyanın hedefi sadece Rus halkı değil, Rus medyasını izleyen, Rusya’ya komşu eski Sovyetler Birliği ülkeleri. Bu ülkeler, Rusça konuşan nüfuslara sahip.

Bir grup uzman kısa süre önce Washington’da Rusya’nın komşularını etkileme savaşını kazanıp kazanamayacağını değerlendirdikleri konferansta biraraya geldi.

”Rusya’nın Çevresindeki Etkisini Değerlendirmek: Rusya Gerçekten de Bilgi Savaşını Kazanıyor mu?” sorusunun ele alındığı konferans, Amerika’nın Sesi’ni de bünyesinde barındıran, Amerikan Hükümeti’ne bağlı olan ve hükümet destekli tüm uluslararası medya faaliyetlerini gözeten Yayın Kurulu tarafından düzenlendi. Konferansa uluslararası anket kuruluşu Gallup da katkıda bulundu.

Konferanstaki sunumlar, Estonya, Letonya, Litvanya ve Moldova’da medya tüketimine ve halkın medyaya yönelik tepkilerine ilişkin son verilere ve Gallup’un 2014’te bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin parçası olan 12 ülkeden toplanan bilgilere dayanıyordu.

2014 Gallup Dünya Anketi, eski Sovyetler Birliği’ne ait 12 ülkede yaşayanların büyük çoğunluğunun Ukrayna ve Kırım’daki durumu çok yakından izlediğini ve Rus medyasını, Batı medyasından daha güvenilir haber kaynağı olarak gördüğünü ortaya çıkardı. Rusya, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Belarus, Ermenistan ve Özbekistan’dan ankete katılanların çoğu, Rus medyasının Ukrayna ve Kırım’la ilgili haberlerini güvenilir bulduklarını belirtti.

Gallup anketi ayrıca eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki halkların büyük çoğunluğunun Kırım’un Rusya’nın bir parçası olmasını desteklediğini gösteriyor. Rus medyasının yanı sıra Batı medyasını da takip edenler, Kırım’ın Rusya’nın parçası olmasını, sadece Rus medyasını izleyenlere göre daha çok destekliyor.

Neli Esipova, Gallup’un küresel göç araştırmalarından ve Gallup Dünya Anketi’nin 29 Doğu Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden sorumlu bölgesel direktörü. Esipova, konferansta, 2014 Gallup Dünya Raporu anketindeki soruları yanıtlayan 12 eski Sovyet cumhuriyeti vatandaşlarından büyük kentlerde yaşayanların ve iyi eğitimli olanların, Rusya’nın Kırım politikasına daha çok destek verdiğini belirtti.

Neli Esipova, ”Eğer Batı, bu bölgede yaşayanların fikirlerini etkilemek istiyorsa iletişim stratejilerinde bazı değişiklikler yapması şart. Bu değişikliklerin sadece içerikte değil, aynı zamanda bilgiyi sunuş tarzında da yapılması gerekiyor. Bu bölgede yaşayan insanların Rusya’yla olan bağları çok sıkı. Rus medyası, hitap ettiği kitleyi çok iyi tanıyor ve bu kitleyi cezbetmeyi biliyor” şeklinde konuştu.

Esipova, bilgi savaşını Rus medyasının kazandığı görüşünde.

Konferansın katılımcılarından Uluslararası Yayın Dairesi Başkan Yardımcısı Jeffrey Trimble, Batı’nın, hem baskıcı devletlerin hem de terör örgütlerinin medya alanında edindikleri becerilere yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.

Jeffrey Trimble, ”21‘inci yüzyıl, medya manipülasyonunun, psikolojik savaşın ve kasten yanlış bilgilendirmenin yoğunluk kazandığı bir döneme tanıklık ediyor. Baskıcı rejimlerin medyayı kullanmada giderek daha becerikli hale gelmesi, Rusya, Çin ve IŞİD’in bilgi savaşına girmesi, sosyal medyanın gücünden, gerçeğin doğası hakkındaki felsefi tartışmalara kadar birçok yeni sorun ortaya atıyor” dedi.



STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG