Erişilebilirlik

BIG: Türklerin Kurduğu Parti Alman Seçimlerinde İlk Sınavını Verecek


Almanya'da Pazar günü yapılacak genel seçimlerde Başbakan Angela Merkel, üçüncü dönem başbakanlık koltuğunda oturmak için yarışıyor. Sekiz yıldır ülkeyi yöneten Angela Merkel, güçlü imajı ve muhalefetin birçok kozunu elinden alan siyasi manevralarıyla çok küçük farkla da olsa bir adım önde gözüküyor.

Almanya’da seçimler dört yılda bir yapılıyor. Küresel ekonomik krizin etkilerini gösterdiği 2009 yılında yapılan son seçimlerde, Birlik Partileri CDU/CSU yüzde 33,8 oyla birinci olarak çıkarken, SPD yüzde 23’lük oy oranıyla şimdiye kadarki genel seçimlerde en kötü sonucu aldı. Hür Demokrat Parti FDP, yüzde 14,6 oranla genel seçimlerde en iyi oyunu alırken, Yeşiller Partisi yüzde 10,7, Sol Parti de 11,9 gibi önemli oy oranlarıyla Federal Meclis'e giren partiler olmuştu.

Almanya’da tek parti iktidarının oluşmasını zorlaştıran bir seçim sistemi mevcut. Bu yüzden partiler seçim sonrasında hangi partiyle koalisyona gidebileceklerini seçim kampanyası başlamadan önce açıklıyor. Hristiyan Birlik Partileri, liberal FDP ile mevcut koalisyonu sürdürmeyi hedefliyor, ancak oy oranı anketlere göre yüzde 5 sınırında olan FDP bir nevi ölüm-kalım savaşı veriyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
Linki indirmek için
SPD ise Yeşiller’le koalisyon istiyor, ancak tüm anketler bu iki partinin toplam oy oranının iktidar için yetersiz kalacağını gösteriyor.

Berlin’de yapılan yorumlarda en yakın olasılık olarak Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti’den oluşan bir büyük koalisyon ihtimali adlandırılıyor. Bir başka olasılık ise Hristiyan Birlik Partilerinin Yeşiller ile koalisyona gitmesi.

Pazar günkü seçimde yaklaşık 62 milyon Alman vatandaşı 80 bin sandıkta parlamentodaki 598 sandalyeyi belirlemek için oy hakkına sahip. 34 partiden 4 bin 451 aday milletvekili olmak için yarışacak. Adayların yüzde 25,8’i kadın, en genç aday 18, en yaşlısı ise 90 yaşında, adayların ortalama yaşı ise 47.

Seçimlerde değişik partilerden 60’ın üstünde Türkiye kökenli aday yer alıyor. Çoğunlukla Türk Müslümanların kurduğu Yenilik ve Adalet Partisi (BIG) ilk kez genel seçimde altı adayı ile mücadele edecek. Yenilik ve Adalet Partisi’nin başkanı Haluk Yılmaz BIG’in yüzde 5 barajını aşacağını tahmin etmediklerini, ancak siyasete uzun vadeli olarak damga vurmak istediklerini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG