Erişilebilirlik

Biden’ın Türkiye Ziyareti Gündeminde PKK’yla Mücadele İlk Sıralarda


ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden
ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, önümüzdeki günlerde Türkiye’yi ziyaret edecek. Biden ziyareti sırasında 3-6 Aralık tarihlerinde Başbakanlık tarafından düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne de katılacak. Zirve, 2010'da Washington'da düzenlenen zirvede elde edilen sonuçları gözden geçirmek ve ilerletmek amacıyla gerçekleştirilecek.

Ziyaret öncesi telefon konferansı yoluyla basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Yardımcısı Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, Biden’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la 2 Aralık’ta Ankara’da biraraya gelmeyi planladığını söyledi. Amerika’nın Sesi’nin edindiği bilgilere göre Başkan Yardımcısı’nın planları arasında Anıtkabir’ı ziyaret de bulunuyor. Türk yetkililerle görüşmelerde çok çeşitli konuların ele alınması bekleniyor.

Biden’ın Ziyaretinde PKK’yla Mücadele Öncelikli Konulardan

İki ülke arasındaki işbirliği de Biden’ın ziyareti sırasında gündemde olacak. Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, ziyarete ilişkin açıklamasında görüşülecek konular arasında şu başlıkları sıraladı:

- PKK’yla mücadelede Türkiye’ye verilecek destek

- İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkileri

- Suriye’yle ilgili son gelişmeler

- Kıbrıs’ta çözüm

- Türkiye’de reformlar (Ruhban Okulu’nun yeniden açılması)

- Afganistan

- Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi

Blinken, Türk basın mensuplarının PKK’yla mücadelede ne gibi bir işbirliği yapıldığı yönündeki sorusunu da yanıtladı.

“Terörle mücadelesinde Türkiye’nin yanındayız” diyen Blinken, Ekim ayında hükümetten bir heyetin Türkiye’de bu konuda temaslarda bulunduğunu hatırlattı. Amerika’nın terörle mücadelede Türkiye’ye “anlamlı ve etkili” bir destek vermeye çalıştığını söyleyen Blinken, 3 adet Süper Kobra helikopterinin satışı ve 4 adet Predatör’ün İncirlik üssüne yerleştirilmiş olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin terörle mücadelesine ‘çok yönlü bir yaklaşımla’ destek vermeye çalışıyoruz” dedi.

3 Aralık’ta İstanbul’a giderek Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne katılacak olan Başkan Yardımcısı Joe Biden, 5 Aralık’ta ise Yunanistan’a geçecek.

XS
SM
MD
LG