Erişilebilirlik

Biden’dan Tahran’a Uyarı


Biden’dan Tahran’a Uyarı
Biden’dan Tahran’a Uyarı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’le bir araya geldi ve Avrupa Parlamentosu üyelerine hitap etti. Biden’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasında İran ve ABD-Avrupa dayanışması ağırlıklı eksenleri oluşturdu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Washington’ın İran’ın nükleer programı ve uzun menzilli balistik füzelerinin yaratacağı tehlikeye karşı füzesavar sistemini Avrupa’ya yerleştirme konusunda kararlı olduğunu söyledi. Bu mesaj, Avrupa Birliği içinde de İran’a yönelik rahatsızlığın tavan yapmaya başladığı bir dönemde verilmesi açısından bir kat daha fazla önem taşıyor.

Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’na hitap eden Biden, İran’ın nükleer programının nükleer silahların yayılmasının önlenmesi antlaşmasını ihlal ettiğini ve Ortadoğu’da bir nükleer silah yarışını ateşleyebileceğini söyledi. İran konusunda ABD ve AB’nin yan yana durduğunu söyleyen Biden, diplomasiye şans vermeye devam edildiğinin sinyalini verse de tüm alternatiflerin masada olduğunu hissettiren bir ton kullandı.

Biden, Başkan Yardımcısı olarak ikinci kez geldiği Brüksel’den İran’a net bir mesaj göndermeyi de ihmal etmedi. Biden, Tahran’ın uluslararası kurallara uyarak sorumlu uluslar topluluğuna tekrar katılmak ya da izolasyonunu daha da artıracak sonuçlara katlanmak arasında sade bir seçim yapmak durumunda olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu üyelerinin yoğun alkışlarla destek verdiği mesaj ise transatlantik dayanışmasıyla ilgili olanıydı. Biden, ABD’nin İran tehdidi karşısında müttefiklerinin güvenliği konusunda taahhüt altında olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasından önce NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’le bir araya gelen Biden, Afganistan, Rusya ve füze savunma sistemi konusunda görüş alışverişinde bulundu. NATO Sözcüsü James Appathurai, Rasmussen ve Biden’ın füze savunma sistemi konusunda aynı görüşü paylaştıklarını ve bu konunun kasım ayında Lizbon’da yapılacak olan NATO Zirvesi’nde ele alınması gerektiğine inandıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG