Erişilebilirlik

Biden: 'Ukrayna'ya Desteğimiz Sürecek'


Biden: 'Ukrayna'ya Desteğimiz Sürecek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Amerika’nın, Ukrayna’nın güvenliğine ve ekonomisine olan desteğinin süreceğini bildirdi. Amerika Ticaret Odası’nda Amerika-Ukrayna İş Forumu’nda konuşan Biden, Ukraynalılar’a yolsuzlukla mücadele ve ülkelerindeki reformları sürdürerek ülkeyi yabancı yatırımcılara daha çekici kılma çağrısı yaptı. Toplantıya Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da katıldı.

Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna’nın ekonomik ve siyasal gelişiminin Doğu Avrupa’nın olduğu kadar, Amerika’nın da çıkarına olduğunu söyledi: “Başarılı bir Ukrayna, Avrupa’nın gelecek 15-20 yıl içinde neye benzeyeceği konusunda belirleyici olacak.”

ABD’nin Ukrayna’ya 470 milyon dolar yardım, 2 milyar dolar da borç garantisi verdiğini söyleyen Biden, ekonomik reformları sürdürmesi durumunda ABD’nin Kiev hükümetine bu yıl içinde 1 milyar dolarlık daha borç sağlayabileceğini belirtti: “Yardımların amacı Ukrayna ekonomisine olan güveni yeniden sağlamak. Ayrıca, enerji güvenliğine, bağımsız medyaya destek olmak, hukuka güveni arttırmak, yolsuzlukla mücadeleye, seçimlere destek olmak ve insani ihtiyaçları karşılamak.”

Biden aynı zamanda Ukrayna’yı askeri ve ekonomik açıdan baskı altında tutan Rusya’ya da sert eleştirilerde bulundu. Moskova’yı, Kiev’e doğalgaz konusunda şantaj yapmakla suçlayan Biden, Ukrayna’nın doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlılığını yüzde 63’ten yüzde 15’e indirdiğine dikkati çekti: “Ukrayna’nın komşularını ikna etmek için birçok doğu Avrupalı liderle telefonda görüştüm. Onlar da kendilerine gelen doğalgazı Ukrayna’ya yönlendirdi. Bu sevkiyatı kış yaklaştıkça arttırmaya çalışacağız.”

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, yabancı yatırımın ülkesinin ekonomik toparlanması için son derece önemli olduğunu söyledi: “Kreditörlerimize bizimle işbirliği yapma çağrısında bulunuyoruz. Böylece Ukrayna halkına destek olabilirler. Bu, Ukrayna’dan bir başarı öyküsü çıkarabilir. Bu nedenle kredi kuruluşlarına, tekliflerimizi kabul etme çağrısı yaparak bizimle orta bir noktada buluşmalarını istiyoruz.”

Amerika, aynı zamanda Ukrayna hükümetine, sınırlarını Rus saldırganlığına karşı koruyabilmesi için askeri yardım yapma seçeneğini de gözden geçiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG