Erişilebilirlik

Biden: 'Taleban Direnişi Kırılıyor'


Biden: 'Taleban Direnişi Kırılıyor'
Biden: 'Taleban Direnişi Kırılıyor'

Başkan Yardımcısı Biden, Amerikan birliklerinin ve yerel güvenlik kuvvetlerinin, Taleban direnişini kırmak üzere olduğunu söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yle görüşen Biden, teröristlerden arındırılmış, istikrarlı ve egemen bir Afganistan hedefine ulaşılabilmesi için sivil alanda da Amerika’nın çabalarını arttırdığını belirtti.

Helmand ve Kandahar’da Taleban ilerleyişini durdurduklarını söyleyen Başkan Yardımcısı Biden, yine de bu kazanımların kalıcı olmadığının altını çizdi. Biden, bu durumu bu haliyle korumanın artık Afganların ülkelerinin güvenlik ve yönetimini üstlenmeleriyle sağlanabileceğini kaydetti.

Joe Biden, hem Afganistan’da, hem de komşu Pakistan’da güvenlik kuvvetlerinin, mevcut kazanımları güçlendirmek amacıyla Taleban militanlarına baskıyı sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Yardımcısı Biden, “Afgan ve Amerikan halklarının desteğini ve kararlılığını sürdürmek için, temel hizmetlerin sağlanmasının geliştirilmesi, kurumları güçlendirmek amacıyla şeffaflığın ve güvenirliğin teşvik edilmesi, el Kaide’yi ve şiddete başvurmayı reddeden, Afgan anayasasını benimseyen Taleban unsurlarıyla uzlaşmanın sağlanması konularında Afgan ortaklarıyla çalışmaları gerektiğini söyledi.

Afganistan’daki NATO kuvvetleri, güvenlik sorumluluğunun yerel güçlere devrine bu yıl başlayacak. Muharip Amerikan birlikleri de Temmuz ayından itibaren aşamalı olarak Afganistan’dan çekilmeye başlayacak.

Joseph Biden, Amerika’nın 2014 yılına kadar Afganların kendi ulusal güvenlik sorumluluklarını üstlenmeleri amacıyla yerel kuvvetleri eğitmeye ve sivil yardımlara devam edeceğini bildirdi. Biden, Amerika’nın ne Afganistan’ı yönetmeye, ne de bu ülkede bir ulus inşa etmeye niyeti olduğunun ısrarla altını çizdi.

“Umarız ülke güvenliğini tamamen Afgan güvenlik kuvvetlerine devredeceğiz,” diye konuşan Biden, bununla birlikte “Eğer ayrılmamızı istemezseniz, ayrılmayız,” diye de sözlerine ekledi.

Afganistan’a sürpriz bir ziyaret yapan Joseph Biden, aynı zamanda Başkan Yardımcısı sıfatıyla bu ülkeyi ilk kez ziyaret ediyor. Biden yarın da Pakistan’a geçerek bu ülkenin liderleriyle görüşmeler yapacak.

XS
SM
MD
LG