Erişilebilirlik

Biden Özür Diledi mi Dilemedi mi?


Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın "Türkiye'nin hatalı politikalarının IŞİD'e yaradığını" söylediği Harvard Üniversitesi'ndeki konuşması uzun süre tartışılacağa benziyor.
Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın "Türkiye'nin hatalı politikalarının IŞİD'e yaradığını" söylediği Harvard Üniversitesi'ndeki konuşması uzun süre tartışılacağa benziyor.

Başkan Yardımcısı Joseph Biden geçen ay bir toplantıda yaptığı konuşmada kullandığı ifadeden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dilemediğini söylese de, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalar tamamen aynı görüşü yansıtmıyor.

Biden geçen ay Harvard Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada, Türkiye’nin hatalı politikalarının IŞİD’in yükselmesine yol açtığını söylemiş, açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisine yol açınca, Biden’ın ofisi yazılı bir açıklama yayınlayarak, Erdoğan’ın arandığını ve özür dilendiğini bildirmişti.

Bu konuşmanın hemen ardından yayınlanan açıklamada "Başkan Yardımcısı, Türkiye ya da diğer Müttefikler'le bölgedeki ortakların, kasıtlı olarak IŞİD'le Suriye'deki diğer aşırı grupların büyümesine malzeme ve kolaylık sağladığı imasından dolayı özür diledi" denmişti.

Ancak Biden önceki gün CNN televizyonuna verdiği demeçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı iyi tanıdığını, kendisinden özür dilemediğini, telefonla arayarak açıklamalarının doğru yansıtılmadığı yönünde güvence verdiğini söyledi.

Bu demecin ardından Associated Press haber ajansının Biden’ın ofisinde ulaştığı yetkililer, Başkan Yardımcısı’nın geçen ayki konuşmasında “gerçek bir yanlış anlama” olduğunu vurgulayarak kendisine arka çıktı.

Konu Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’in basın toplantısında yeniden gündeme getirildi. Earnest, Biden’ın ofisi tarafından yapılan açıklamanın “anlamsal” farklılıklar içerebileceği yorumunda bulunarak, “Ben Başkan Yardımcısı’yla Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki telefon konuşmasını dinlemedim. Ama Başkan Yardımcısı’nın ofisinden benim söylediklerimi de yansıtan bir açıklama çıktı” diye konuştu.

Earnest, “Sonuçta Başkan Yardımcısı özür diledi mi?” sorusuna “Başkan Yardımcısı’nın ofisinden yapılan açıklama buna işaret ediyor” yanıtıyla karşılık verdi. Beyaz Saray sözcüsü Earnest, Joe Biden’ın, “konuşmasının yorumlanma biçiminden dolayı duyduğu pişmanlığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yansıttığını, bunu ifade etmek için de arasındaki kişisel yakınlığa güvenerek kendisini telefonla aradığını” düşündüğünü söyledi.

Ankara ve Washington arasında diplomatik kriz yaşanıp yaşanmadığı sorulan Josh Earnest, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok önemli olduğunu kaydetti ve Türkiye’nin son haftalarda IŞİD’le mücadele için kurulan uluslararası koalisyona çok yarar sağlayan adımlar attığını hatırlattı. Başkan Yardımcısı Biden’ın yıllardır Türk liderlerle yakın çalışma deneyimine sahip olduğunu vurgulayan Earnest bu deneyimin, Türkiye ve Amerika arasındaki güçlü ilişkinin nedenlerinden biri olduğuna dikkati çekti. Earnest, “Başkan Yardımcısı’nın önceki açıklamalarının yol açmış olabileceği karışıklığın, birkaç gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı telefon konuşmasıyla giderildiğini kaydetti.

Bu durumun diplomatik kriz yaratıp yaratmayacağı Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki’ye de soruldu ve Psaki, “Öyle olmasını beklemiyorum” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG