Erişilebilirlik

Biden: “İsrail’in dron ve füzelerin tamamına yakınını düşürmesine yardım ettik”


İran’ın İsrail’e saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yayınlayan Başkan Joe Biden, saldırıyı kınadı ve koordineli bir diplomatik yanıt için G-7 liderlerini toplayacağını açıkladı.
İran’ın İsrail’e saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yayınlayan Başkan Joe Biden, saldırıyı kınadı ve koordineli bir diplomatik yanıt için G-7 liderlerini toplayacağını açıkladı.

Başkan Joe Biden, İran’ın İsrail’e saldırısını kınadı ve bu saldırıya müşterek bir diplomatik yanıtı koordine etmek için bugün G-7 liderlerini toplayacağını açıkladı.

Biden, ülkesinin İsrail’in güvenliğine yönelik sarsılmaz taahhüdünün altını çizmek için İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştüğünü de bildirdi.

İran’ın İsrail’e hava saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yayınlayan Biden, “Bugün, İran ve Yemen, Suriye ve İran’da faaliyet gösteren taşeron grupları, İsrail’deki askeri tesislere karşı eşi görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları mümkün olan en sert şekilde kınıyorum” ifadesini kullandı.

“İsrail’e dron ve füzeleri düşürmesinde yardım ettik”

İsrail’in savunmasına destek için, verdiği talimat doğrultusunda, ABD ordusunun son bir hafta içinde bölgeye uçak ve balistik füze savunma gemileri gönderdiğini belirten Biden, “Bu konuşlandırmalar ve askeri personelimizin olağanüstü kabiliyetleri sayesinde, İsrail’in, topraklarına doğru gelen dron ve füzelerin tamamına yakınını düşürmesine yardım ettik” dedi.

Beyaz Saray’da olağanüstü İsrail-İran mesaisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığını bildiren Biden, bu görüşmenin içeriğiyle ilgili şunları kaydetti:

“Amerika’nın İsrail’in güvenliğine sarsılmaz desteğinin altını çizmek için az önce Başbakan Netanyahu ile konuştum. Netanyahu’ya, İsrail’in daha önce eşi görülmemiş saldırılara karşı kendini savunması ve hatta bu saldırıları bertaraf etmesinde olağanüstü bir kapasite ortaya koyduğunu; bunun, düşmanlarına, İsrail’in güvenliğini bilfiil tehdit edemeyecekleri yönünde net bir mesaj gönderdiğini söyledim.”

“Yarın G-7'deki lider dostlarımı İran’ın küstah saldırısına karşı müşterek bir diplomatik yanıt vermek için toplayacağım” diyen Biden, ekibinin bölge genelinde muhataplarıyla temas halinde olacağını, İsrailli liderlerle de yakın irtibat içerisinde olacaklarını kaydetti.

Başkan Joe Biden, bugün Amerika’nın güçleri ya da tesislerinin saldırılarda hedef olmasalar da tüm tehditlere karşı tetikte olmayı sürdüreceklerini belirtti. Biden, “İnsanlarımızı korumak için gereken tüm adımları atmakta tereddüt etmeyeceğiz” ifadesini kullandı.

İran, 1 Nisan'da Şam'daki büyükelçiliğine yönelik saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuş; İsrail saldırıyı ne yalanlamış ne de doğrulamıştı. Saldırıda İran Devrim Muhafızları'nın İran sınırı dışındaki askeri operasyonlarından sorumlu olan Kudüs Gücü'nden bir komutan ve altı subay ölmüştü. Tahran bu saldırının ardından İsrail'e karşılık vereceğini belirtmişti.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG