Erişilebilirlik

Biden Güvenlik Konferansı İçin Almanya’da


Joe Biden
Joe Biden
Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, ikinci döneminde, ilk yurtdışı ziyaretini Berlin’e gerçekleştirdi. Münih Güvenlik Konferansı için Almanya’ya gelen Biden, Berlin’de Başbakan Angela Merkel ile biraraya geldi. Biden, başta Avrupa olmak üzere dış politika alanındaki önceliklerine dair önemli mesajlar verdi. Amerikan yönetiminin güvenlik politikaları alanında Almanya ve diğer AB ülkeleri ile daha sıkı işbirliği arzuladığını belirten Biden, Suriye, İran ve diğer kriz yaşanan bölgelerle ilgili sorumluluğun paylaşılması gerektiğini ve Transatlantik ilişkilerin bu kapsamda daha da önem kazandığını ifade etti.

Ankara’daki saldırıda basın toplantısında gündeme geldi

Başbakan Angela Merkel’le birlikte basın toplantısı yapan Biden, Ankara’daki terör olayını kınadıklarını ve teröre karşı ortak mücadeleye alternatif görmediklerini söyledi. Başsağlığı dileyen Merkel ise terör eyleminin bir an önce aydınlatılmasını umduğunu ifade etti. ABD ile olan ilişkileri Almanya açısından son derece önemli olarak tanımlayan Almanya Başbakanı, Avrupa Birliği ile ABD arasında bir serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakerelere devam edilmesini umduğunu ve Başkan Obama’nın da ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye ağırlık vermek istediğini söylemesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.


Joe Biden akşam saatlerinde Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere Münih’e geçti. Dünyada güvenlik politikaları alanında en önemli buluşma platformu olan Münih Güvenlik Konferansı’na 1962 yılından bu yana siyaset, ordu ve ekonomi dünyasından üst düzey temsilcileri bir araya getiriyor. Pazar gününe kadar sürecek olan uluslararası konferansta Mali, Suriye ve İran’daki son gelişmelerin yanısıra Avrupa'nın küresel savunma politikalarındaki rolü ve Euro ile bağlantılı finans krizi masaya yatırılacak.


Biden’den İran’a çağrı

Bu arada Biden, Münih Konferansı öncesinde bir Alman gazetesine verdiği demeçte İran yönetimine bir çağrı yaptı ve ülkenin nükleer programına ilişkin uluslararası görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.
Tahran’la masaya oturmaya hazır oldukları mesajını veren Biden, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına seyirci kalmayacaklarını da söyledi.

Konferansta konuşma yapacak isimler arasında ABD Dışişleri Bakanı’nın dışında, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da bulunuyor. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek. Davutoğlu’nun konferansın son günü olan Pazar günü ‘Güncel Krizlerin Çözümü’ konulu panelde Suriye ve İran’daki gelişmelerle bağlantılı bir konuşma yapması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG