Erişilebilirlik

Biden:‘Çin Hava Savunma Sahası Kaygılandırıyor’


Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden
Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, Pekin'in Doğu Çin Denizi’ndeki yeni hava savunma sahasının yarattığı sorunu Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile açıkça konuştuğunu söyledi

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, Pekin'in, Doğu Çin Denizi’ndeki yeni hava savunma sahasının bölge için “ciddi endişe” yarattığını söyledi.

Amerikalı iş liderlerine konuşan Başkan Yardımcısı, Çin lideri Şi Cinping ile bu konu ile ilgili “oldukça açık ” görüşmeler yaptığını bildirdi.

Ancak Joe Biden, Pekin ile Washington arasında zaman zaman görüş ayrılıkları çıksa bile bunun mutlaka bir uyuşmazlığa yol açmayacağını söyledi.

Biden ve Çinli lider Şi’nin 5 saat süren görüşmesinde Amerika tarafının Çin’e Washington’un hava savunma bölgesi konusundaki “sert duruşunu ve beklentilerini” aktardığı bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Amerika’dan bu anlamda uluslararası hukuka uygun “adil ve objektif bir tutum” bekledikleri vurgulandı.

Çin'in geçen ay hava savunma sahasını kurmasının ardından bölge ülkeleri durumu kınamıştı. Sahanın içinde Çin ve Japonya arasında ihtilaflı adalar ve Güney Kore'nin de hak iddia ettiği bazı kayalıklar yer alıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Joe Biden bu ziyaretin ardından, Çin’in Hava Savunma Tanıtım Bölgesi’ne (ADIZ) karşı çıkan bir diğer ülke olan Güney Kore’e gitti. Ülkenin başkenti Seul, Amerika Başkan Yardımcısı’nın bir haftalık Asya gezisinin son durağı olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG