Erişilebilirlik

Biden Bireysel Silahlanma Konusunda Görüşme Turunda


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden
Başkan Yardımcısı ateşli silahların yol açtığı şiddet olaylarının önüne geçilmesi amacıyla emniyet, sağlık sektörü, silah lobisi ve eğlence sektörünün temsilcileriyle görüşmelerde bulunuyor.

Biden görüşmelerden elde ettiği bulguları derleyerek Salı gününe kadar Başkan Barack Obama’ya önerilerini sunacak.

Biden başkanlık yaptığı heyetle birlikte aralarında video oyunu sektörünün de bulunduğu tüm taraflarla görüşmelerde bulunuyor.

Başkan Obama Connecticut’ta 20’si çocuk 26 kişinin öldüğü olaydan sonra Biden’ı konuyla ilgili bir tavsiye raporu hazırlamakla görevlendirmişti.

Amerika’nın Sesi’yle konuşan Maryland Üniversite’si kamu yönetimi uzmanı Donald Kettl bireysel silahlanma yasalarının değiştirilmesinin silah lobisinin tepkilerine rağmen olası olduğunu söyledi. Kettle, ülkede yaşanan trajedilere tepkinin yarattığı ivmenin, silahlanma yasalarında değişikliği kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.

Perşembe günü Biden ülkenin en güçlü silah lobisi NRA’yle görüştü.

Görüşme sonrası düş kırıklığına uğradıklarını bildiren NRA, görüşmenin çocukların güvenliğiyle ilgisi olmadığını söyledi. Grup yaptığı açıklamada “yasalara saygılı vatandaşların, suçluların ve delilerin eylemleri,” nedeniyle kendilerinin cezalandırılmasına izin verilemeyeceğini söyledi.

Başkan yardımcısı Joe Biden konuyla ilgili eyleme geçilmesi için çabuk davranılması gerektiğini savunuyor.

Kendisi de avcılıkla uğraşan, ama yalnızca havaya atılan cansız hedefleri vurmayı sevdiğini söyleyen Biden aynı zamanda Ducks Unlimited (Sınırsız Ördekler) ve Pheasants Forever (Sonsuz Sülünler) gibi avcı gruplarıyla da görüştü.

Diğer yandan Amerika Adalet Bakanı Eric Holder Perşembe günü en çok silah satan mağazalar olan Walmart’ın yanı sıra Bass Pro Shops ve Dick’s Sporting Goods firmalarının temsilcileriyle görüştü.

Başkan Obama 10 yıldan sonra 2004’te yürürlük süresi dolan taarruz silahları yasağının yenilenmesine destek verdiğini bildirdi. Obama aynı zamanda yüksek kapasiteli şarjörlere de yasak getirilmesini istiyor.

Başkan Obama ayrıca silah satın almak isteyenlerin özgeçmiş taramalarındaki boşlukların da kapatılmasını savunuyor. Kettl bu konunun geniş destek bulacağı görüşünde: “Açık olan iki konu var. Birincisi daha sağlam özgeçmiş taramaları. Bu hem silah alımı hem de mühimmat alımı için geçerli. İkincisi ise akıl sağlığıyla ilgili daha fazla eğitim ve tarama.”

Bireysel silahlanma, Washington’da tartışılmaya devam ederken Colorado’da bir sinemada düzenlenen saldırıda 12 kişiyi öldürmekle suçlanan James Holmes’un davası da devam ediyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG