Erişilebilirlik

Beyninden Çıkan Tenya Herkesi Şaşırttı


California’da yaşayan 26 yaşındaki Luis Ortiz, baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede doktorlarının, beyninde yaşayan tenya bulması üzerine hayatının şokunu yaşadı.

Halen canlı olan parazit larvası, Luis’in beynine su akışını kısıtlayan bir kist oluşturmuş. Sağlık durumu çok ciddi olan Ortiz için doktorları sadece yarım saat daha yaşayabileceğini söylemişler.

ABC haber kanalına “şoka girdiğini” söyleyen Ortiz, “Kafamda hayatımı mahvetmeye çalışan bir parazit olduğunu bilmiyordum, böyle bir şeyin başıma geleceğine inanamadım,” dedi.

Cerrahlar paraziti Ortiz’in beyninden başarıyla çıkarsa da, Ortiz’in hayatı olumsuz etkilendi. ABC haber kanalına göre, çalışması ve araba kullanması yasaklanan Ortiz ayrıca, okulunu bırakmak ve ailesinin evine geri dönmek zorunda kaldı.

Tenyalar veya diğer parazit solucanları aslında yaygın olarak bulunuyor. Çoğunlukla az pişmiş ve de özellikle hastalıklı domuz etinden yayılan tenya, sığır etinden de bulaşabiliyor.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri (CDC), Amerika’da yılda yaklaşık bin vakaya rastlandığını, ancak sağlık koşulları ve önlemlerinin daha kötü olan gelişmekte olan ülkelerde bu rakamın çok daha fazla olduğunu bildirdi.

CDC’ye göre, enfeksiyon belirtilerinin başında karın bölgesinde ağrı, iştahsızlık, kilo kaybı ve mide bulantısı geliyor. Tenya paraziti ile boğuşan insanların dışkılarında, parazit kesimleri bulunabilir.

Tenyadan kapılacak enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu, yenilecek etlerin tam olarak piştiklerinden emin olmaktan geçiyor. CDC, etlerin en az 63 santigrat dereceye çıkacak şekilde pişirilmesini tavsiye ediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG