Erişilebilirlik

Elektrik Stimülasyonu Sayısal Beceriyi Arttırıyor


Elektrik Stimülasyonu Sayısal Beceriyi Arttırıyor
Elektrik Stimülasyonu Sayısal Beceriyi Arttırıyor

İnsanların yüzde 20’si rakamlarla sorun yaşıyor. Bu her beş kişiden birinin rakamlarla sorunu olduğu anlamına geliyor. İngiltere’de araştırmacılar beynin rakamlarla daha iyi haşır neşir olmasının yollarını arıyor.

Oxford Üniversitesi’ndeki bilim adamları rakamlarla uğraştığımızda beynimizde neler olup bittiğini araştırıyor. Araştırma ekibinin başkanı Roi Cohen Kadosh elektirikli beyin stimülasyonunun bu süreci nasıl etkilediğini inceliyor.

Bu soruyu yanıtlamak için bilim adamları küçük bir grupla çalışmış. 15 kişi küçük gruplara ayrılmış. Bazı deneklerin beyinlerinin matematikle ilgili kısmına az miktarda elektrik akımı verilmiş. Şok etkisi yaratacak kadar değil sadece gıdıklama hissi verecek miktarda. Diğer deneklere sahte ilaç tedavisi uygulanmış.

Daha sonra denekler sayısal becerilerini sınamaları için bir teste tabi tutulmuş. Test gerçek rakamlar yerine sembollerden oluşturulmuş.

Elektrik stimülasyonu alanların testte çok daha iyi başarı gösterdikleri saptanmış. Diğerleri ise daha az başarılı olmuş.

Cohen Kadosh elektrik akımının beynin kimyasını etkilediğini ve bu sayede beyin hücrelerinin daha duyarlı hale geldiğini söylüyor.

Bu tarz stimülasyon sayısal beceriden fazlasına da etki yapabilir. Cohen Kadosh diğer araştırmacıların acıyı azaltma ya da felçten sonra konuşma becerisini geri getirebilmede de aynı yöntemi denediğini söylüyor.

20 dakikalık stimülasyon seanslarının etkisi uzun vadeli, en az 6 ay olabiliyor. Cohen Kadosh ve ekibi araştırmalarına patent almaya hazırlanıyor. Elektrik stimülasyon yönteminin ileride hastalık sonucu kaybedilen becerileri geri getirmede ya da öğrencilerin sayısal becerilerini arttırmada kullanılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG