Erişilebilirlik

Beyin Zedelenmeleri Depresyona Yol Açabiliyor


Beyin Zedelenmeleri Depresyona Yol Açabiliyor
Beyin Zedelenmeleri Depresyona Yol Açabiliyor

Doktorlar beyin zedelenmelerini inceledikleri zaman genelde fiziksel travma ve akli sorunlara ağırlık veriyor. Ancak beyin zedelenmeleri sonrası kişide depresyon da görülebiliyor. Yeni bir araştırma ilk bir yıl içinde depresyon oranının yüksek olduğunu gösteriyor.



Travmatik beyin zedelenmesi herkesin başına gelebilir. Bu durum bir araba ya da spor kazasından sonra yaşanabilir. Savaşa katılmış birçok Amerikalı asker patlamalar yüzünden beyin zedelenmesi geçiriyor. Bu durum beynin normal fonksiyonlarının aksamasına ve kalıcı bir soruna yol açabiliyor.

Zachary Lystedt adında bir genç beyin zedelenmesinden önce futbol oynayabiliyordu, şimdiyse yürüyemiyor. Beyin zedelenmesi fiziksel özüre, ruhsal ve davranışsal bozukluklara yol açabiliyor. Doktorlar zedelenmenin ağır depresyona da yol açabileceğini söylüyor. Üç yıl önce beyin travması geçiren Shane Diel “Her tarafım ağrıyor. Her zaman yorgunum. Depresyondayım ama giderek düzeliyorum,” şeklinde konuşuyor.

Washington Üniversitesi’nden psikolog Charles Bombardier ve Doktor Jesse Fann bir yıl boyunca 500’den fazla beyin travması vakası inceledi. Bombardier, “İncelediğimiz hastaların yüzde 53’ü travma sonrası depresyon geçirmiş,” diye konuşuyor.

Depresyon geçiren hastaların sayısı tahmin edilenin 8 katı çıkmış. Doktor Jesse Fann, “Travma öncesi depresyon geçmişi olmayan hastaların bile yüzde 43’ünün travma sonrası ilk bir yıl içinde depresyon geçirdiğini gördük,” diyor.

Araştırmacılar travma sonrası tedavinin depresyon tedavisi içermediğini görmüş.

Doktor Charles Bombardier, “Depresyon geçiren hastaların sadece yüzde 44’ünün tedavi gördüğünü, yüzde 40’ının anti depresyon ilacı aldığını ve sadece yüzde 20’sinin terapi gördüğünü ortaya çıkardık,” diyor.

Araştırmacılar büyük depresyon vakalarının sayısının tahmin edilenden de fazla olabileceğine dikkati çekiyor. Akıl sağlığının standart tedaviye dahil edilmesinin sonucu iyileştirebileceği belirtiliyor.

Bu konudaki araştırma Amerikan Tıp Derneği dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG