Erişilebilirlik

Beyazperdenin Ölümsüz Aşk Hikayeleri


Beyazperdenin Ölümsüz Aşk Hikayeleri
Beyazperdenin Ölümsüz Aşk Hikayeleri

14 Şubat Sevgililer Günü’nde romantik aşk filmleri izlemek adeta bir gelenek. Ancak zamana direnen ve sinema tarihine adını romantik klasik olarak yazdıran fimler oldukça az. Amerika’nın Sesi, beyazperdenin ölümsüz aşk hikayelerini derledi.

1942 yapımı romantik dram ”Casablanca,” Ilsa Bund ve Rich Blaine’in Nazilere karşı verilen savaş uğrunda harcanan umutsuz aşkını anlatıyor.

Ingrid Bergman’ın oynadığı Ilsa ve Humphrey Bogard’ın yorumladığı Rick arasındaki trajik aşk hala canlı.

1939 yapımı ”Rüzgar Gibi Geçti”yse film eleştirmenlerine göre romantizmin özünü yansıtıyor.

Amerikan İç Savaşı sırasında geçen hikaye, Rhett Butler ve Scarlet O’Hara arasındaki aşk ve nefret ilişkisini anlatıyor.

Gurur ve kıskançlığın adeta kemirdiği bu iki karakteri Clark Gable ve Vivien Leigh canlandırıyor.

Aynı tema, başka unutulmaz aşk filmlerinde de işleniyor. Kadın ve erkek tutkuyla birbirine bağlanıyor ancak çift, bir türlü kavuşamıyor. 1957 yapımı ”An Affair to Remember” bu konu üzerine kurulu.

Filmde Cary Grant’in canlandırdığı sosyetik ressam Nickie Ferrante, Deborah Kerr’in canlandırdığı sevgilisi Terry McKay’in trafik kazası sonucu felç olduğunu öğreniyor.

Bazı aşk filmlerinin sonuysa çok daha trajik ve acıklı. 1970 yapımı ”Aşk Hikayesi”nde Oliver, eşi Jennifer’ın kansere yenilmesiyle büyük bir acı yaşıyor. Filmi izleyen milyonlarca sinemasever Oliver’la birlikte yas tutmuştu.

James Cameron’un yönettiği ”Titanik” de klasik aşk filmi formülüne uyuyor. Aşk birleştirir, hayat ayırır ama aşk sonsuza dek sürer.

Yoksul Jack Dawson ve zengin sevgilisi Rose’un aşkı, Titanik’in çıktığı ve kazayla son bulan trajik yolculuk kadar kısa. Kazadan sonra hayatta kalan Rose, Jack’a olan aşkını hiç unutmuyor.

11 Oscar alan, Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet’i üne kavuşturan ”Titanik,” yönetmenliğini yine James Cameron’un yaptığı ”Avatar”a kadar gişe rekorunu da elinde tutuyordu.

Ancak ”Titanik” bir yana, günümüzde gençler daha gerçekçi aşk hikayelerini tercih ediyor.

Kaç yaşında olursak olalım bir kaç saatliğine de olsa beyazperdedeki aşk hikayelerinin cazibesine karşı koymak oldukça zor.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG