Erişilebilirlik

Beyaz Saray’dan Ayrılan Başkanları Neler Bekliyor?


Beyaz Saray’dan Ayrılan Başkanları Neler Bekliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
Eski başkan George W. Bush, 2009 yılında Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra gözlerden uzak bir hayat yaşamaya başladı.

Ancak geçen yıl rahim kanseriyle mücadele eden bir kliniğe fon sağlama çalışmalarına katılarak Zambia’ya gitti. Birçok eski başkan gibi Bush da nüfuzunu sosyal davalara dikkati çekmek için kullanıyor ancak kendi dönemini gündeme getirmekten kaçınıyor: “Yaptıklarımın çoğunu görmüyorsunuz, çünkü haber bültenlerine konu olmuyorum. Bence sessizce çalışmak daha iyi sonuç veriyor.”

Eski başkanların kamuoyunun dikkatini çeşitli sosyal konulara çekme ve destek toplama gücü var. Başkan Obama, bu amaçla 2010 yılında Bill Clinton’la George W. Bush’u Haiti depremine yardım çalışmalarına sevketti: “Amerikan halkı adına sizlere bu önemli görevi üstlendiğiniz için teşekkür ediyorum.”

Tarihçi Richard Norton Smith’e göre, başkanken ülkeyi yöneten politikacılar, görevden ayrıldıkları zaman boşlukta kalabiliyor: “Başkanlık yaptıktan sonra üstlenebileceğiniz çok sınırlı sayıda görev olduğu bir gerçek.”

Eski başkanlar Bill Clinton ve baba George Bush, 2004 yılındaki tsunami felaketinden sonra Endonezya’ya yardım götürdü, 2005’te de Amerika’daki Katrina Kasırgası felaketzedeleri için yardım topladı.

Bill Clinton başkanlığı bittikten sonra da halkın gözü önünde olmaya devam etti, Kuzey Kore’deki Amerikalı esirlerin salıverilmesi için çalıştı, 2008’de başkanlık yarışına giren eşi Hillary Clinton için kampanya yaptı, yardım çalışmaları için Clinton Küresel Girişimi’ni kurdu: “Bu girişimin amacı, dev küresel sorunlarla küçük parçalar halinde mücadele etmektir.”

Ancak baba Bush, bu tür çok göze görünür projelerle gündeme gelmekten kaçındı, daha çok küçük çaplı girişimler yürütmeyi tercih etti.

Skype aracılığıyla konuştuğumuz Lyndon Baines Johnson Başkanlık Kütüphanesi Müdürü Mark Updegrove da bu görüşte: “Çok daha pasif bir yol izlediğini söylemek mümkün. Kuşkusuz başkanlık sonrası yaşadığı en büyük olay, oğlunun başkan olduğunu görmekti.”

Tarihçiler başkanlık sonrası yaşamın da değiştiği görüşünde. 1958 öncesi, başkanlara emekli maaşı verilmezdi, çalışma ofisi, idari personel ve öteki yan hizmetler de sağlanmazdı.

Tarihçi Richard Norton Smith’e göre, günümüzde modern teknoloji başkanlarla halk arasındaki iletişimi sağlıyor: “Başkanlık günün her saatinde haber konusu olduğu için, başkanlar da yaşamımızın bir parçası haline geldi. Onları da ailemizden biri gibi neredeyse günün her saatinde izleme imkanımız var.”

Başkanlar hakkında birçok kitabı olan tarihçi Mark Updegrove’a göre, eski başkanların eğilebilecekleri birçok konu var: “Bence başkanların görevden ayrıldıktan sonraki faaliyetleri, karakterlerine görevdeki yıllarından daha çok ışık tutuyor. İlgilendikleri konular karakterlerini daha iyi yansıtıyor.”

Eski Başkan Jimmy Carter’ın çalışmaları daha çok insan hakları, demokrasiyi teşvik ve seçim izleme üzerine yoğunlaşıyor. Carter, 1981’den buyana hedeflerinin değişmediğini söylüyor: “Hem kendim hem de eşim için rahatlıkla söyleyebilirim ki Beyaz Saray’dan sonraki yıllarımız, hayatımızın en verimli, en maceralı, en mutlu ve tatmin edici dönemi oldu.”

Günümüzde “emeklilik” yılları, Amerika’nın eski başkanları için çok farklı ve verimli bir dönemin başlangıcı olabiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG