Erişilebilirlik

Beyaz Saray: 'Türkiye'ye Ültimatom Verilmedi'


Başbakan Erdoğan Nisan ayında Başkan Obama'yla yaptığı görüşme sırasında
Başbakan Erdoğan Nisan ayında Başkan Obama'yla yaptığı görüşme sırasında

Beyaz Saray, Türkiye’ye silah satışları konusunda ültimatom verildiği yolunda Financial Times gazetesinde çıkan haberi yalanladı.

Söz konusu haber, Başkan Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında geçtiği söylenen bir görüşmeye dayanıyordu. Haberde Türkiye’nin İran ve İsrail konusundaki tavrını değiştirmemesi durumunda, Amerika’dan almak istediği silahlara Kongre’nin onay vermesinin zorlaşacağının söylendiği iddia ediliyordu.

Beyaz Saray sözcü yardımcısı Bill Burton, Obama ve Erdoğan’ın yaklaşık on gün önce İran ve Mavi Marmara baskını konularında görüştüğünü doğruladı. Başkan’ın uçağında gazetecilere açıklama yapan sözcü, “Bir ültimatom verilmedi,” şeklinde konuştu.

Financial Times’in haberinde Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırımlar aleyhinde oy vermesi ve İsrail karşıtı söyleminin, Amerikan Kongresi’nde Türkiye’nin müttefik olarak güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açtığı öne sürülüyordu.

Türkiye’nin, Amerika Irak’tan çekildikten sonra PKK mevzilerine sınır ötesi operasyon düzenlemek için uzaktan kumandalı uçak satın almak istediğini yazan gazete, bunlar arasında füze fırlatma kapasitesine sahip Reaper uçaklarının da bulunduğuna dikkati çekiyordu.

Amerikan hükümeti NATO müttefiklerine silah sistemlerinin satışından en az 15 gün önce Kongre’yi bilgilendirmek zorunda. Kongre’nin ise bu satışı engelleyecek karar alması mümkün. Türkiye’ye silah sistemlerinin satışı geçmişte de Kongre engeline takılmıştı.

XS
SM
MD
LG