Erişilebilirlik

Beyaz Saray: ‘Özgürlükleri Türkiye Dahil Tüm Ülkelerde Savunuyoruz’


Beyaz Saray: ‘Özgürlükleri Türkiye Dahil Tüm Ülkelerde Savunuyoruz’
Beyaz Saray: ‘Özgürlükleri Türkiye Dahil Tüm Ülkelerde Savunuyoruz’

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Amerika’nın basın ve ifade özgürlüğü ilkelerini dünyanın her yanında desteklediklerini, buna NATO müttefiki Türkiye’nin de dahil olduğunu söyledi. Carney şöyle dedi: “Biz ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü, toplanma özgürlüğünü her yerde destekliyoruz. Türkiye önemli bir müttefik ve NATO üyesidir. Ancak Türkiye’de yakın zamanda atılan bazı adımlar konusunda kaygılarımızı açıkça dile getirdik; bazı önemli akademisyenlerin ve gazetecilerin tutuklanması konusunda… Ve kaygımızı Başkan Yardımcısı Biden dahil en üst düzeylerde ilettik. Bu ilkelere verdiğimiz destek her yer için geçerlidir ve bu mesajımızı tüm dünyada taşıyoruz.”

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney bölgesel gelişmeleri de değerlendirdi. Carney, Suriye’deki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtirken “Esad rejiminin yakında tarih olacağını” söyledi: “Kesin olan şu: Esad rejimi yakında tarih olacak. İktidarda kalamayacak. Suriye halkına vahşice davrandı, korkunç bir şiddet uyguladı. Bu şiddetin kınanması, rejime karşı yaptırım uygulanması için müttefiklerimiz ve uluslararası ortaklarımızla çalıştık. Dışişleri Bakanı Clinton New York’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine ve tüm ülkelere şu mesajı veriyor: Yıkılmaya mahkûm olan, devam edemeyecek ve insanlarını vahşice bastıran bir rejimin yanında yer almamalılar. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye rejiminin günlerinin sayılı olduğunu ve attığı adımların uluslararası toplum tarafından kabul edilemeyeceği mesajını verebilmesi için Rusya ve diğerleriyle birlikte çalışacağız.”

Beyaz Saray Sözcüsü, İran’ın şu ana kadar nükleer programı konusundaki anlaşmazlığa çözüm bulunması için müzakerelere ciddiyetle yaklaşmadığını, nükleer silah edinme amacından vazgeçmediğini; bunun neticesinde sert yaptırımlar uygulanması için uluslararası toplumun Amerika liderliğinde harekete geçtiğini söyledi. Carney, İran’ın nükleer silah geliştirme amacından vazgeçmesi ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi: “Sorunun İran kaynaklı olduğu konusunda dünya çapında geniş görüş birliği var. İran’ın Güvenlik konseyi ülkeleri va Almanya ile işbirliği yaparak, AB dış ilişkiler sorumlusu Catherine Ashton’ın mektubuna yanıt vererek ve müzakerelere yeniden başlayarak uluslararası topluma yeniden katılabileceği bir çıkış yolu da var. Bu yolu seçer ve nükleer silah edinme amacından vazgeçerlerse barışçı nükleer enerji geliştirmeleri ve tüm dünyayla ilişkilerinin düzelmesi mümkün olacak. Şu ana kadar bu yolu tercih etmediler. Bunu reddetmeleri sadece rejimin tecrit olmasıyla değil, halkının da zarar görmesiyle sonuçlandı.”


XS
SM
MD
LG