Erişilebilirlik

Beyaz Saray'ın Önünde ‘Darbeye Karşı Demokrasi’ Mitingi


Beyaz Saray Önünde ‘Darbeye Karşı Demokrasi’ Mitingi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:05 0:00

Beyaz Saray Önünde ‘Darbeye Karşı Demokrasi’ Mitingi

ABD’nin başkenti Washington’da yüzlerce Türk vatandaşı Beyaz Saray önünde “Darbeye Karşı Demokrasi” mitingi düzenledi.

Mitinge başkent Washington’un yanı sıra Virginia, Maryland, New York, New Jersey, Delaware gibi çevre eyaletlerden de çok sayıda katılım oldu.

ABD’deki 150’ye yakın kuruluşu çatısı altında toplayan Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi’nin düzenlediği mitinge Türkler’le beraber Amerikalı Müslümanlar ve Türkiye dostu, farklı milletlere mensup kişiler de katıldı. Yaklaşık bin kişilik grup, ellerinde Türkiye bayraklarıyla Beyaz Saray önündeki meydanı doldurarak, Türkiye’deki darbe girişimini protesto etti.

Aralarında üç partinin temsilcilerinin de yer aldığı katılımcılar, Türkiye’de birlik-beraberlik mesajları verdiler. “Her şey vatan için”, “şehitler ölmez vatan bölünmez”, “terörist Feto” şeklinde sloganlar atan kalabalık, Amerikan yönetimine Fethullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmesi çağrısında bulundular.

Beyaz Saray'ın Önünde ‘Darbeye Karşı Demokrasi’ Mitingi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:46 0:00

Mitingde Türkiye’deki darbe girişiminde hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu ve toplu dua edildi.

“Türkiye Cumhuriyeti Amerika’da yalnız değil”

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da miting alanına gelerek katılanlara teşekkür etti. Miting sırasında Amerika’nın Sesi muhabirinin sorularını yanıtlayan Kılıç, Beyaz Saray önündeki mitingin Türkiye'nin Amerika'da yalnız olmadığının açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul Yenikapı'da bütün siyasi partilerin ve her siyasi görüşten, her etnik geçmişten, her mezhep ve meşrepten vatandaşların katılımıyla gurur duyulacak bir tabloya tanıklık ettiklerini ifade eden Büyükelçi Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün burada olan da, yine Amerika'daki üç siyasi partinin temsilcilerinin yaptığı çağrı doğrultusunda, Türk demokrasisine sahip çıkmak yolunda Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan çağrıya cevap vermek, Türk halkıyla ve Türk demokrasisiyle dayanışmayı sergileyebilmek için gerçekleştirilen bir gösteri. Washington'daki gerçekten uzun zamandır görülmeyen sıcağa rağmen Amerika'nın birçok yerinden, New York'tan, Ohio'dan, Maryland'dan, Virginia'dan vatandaşlarımız buraya geldiler ve bu konudaki görüşlerini, bu terörist saldırının arkasında yer alan Fethullah Gülen Terörist Örgütüyle ilgili görüşlerini dile getirdiler. Bu şahsın Türkiye'ye iadesi konusundaki beklentilerini Beyaz Saray önünde Amerikan makamlarıyla paylaştılar.

Ben sergilenen birliktelik açısından, her siyasi görüşten insanlar var, sadece Türkler değil Türkiye'ye yakın Amerika'daki diğer Müslüman kuruluşların liderleri, Mısırlılar, Bangladeşliler, Ahıskalı kardeşlerimiz, yani herkes burada, gerçekten gurur verici bir tablo. Ben her zaman söylüyorum Amerika'da Türkiye Cumhuriyeti yalnız değildir diye. Bugün sergilenen gösteri bunun açıkça bir tezahürüydü. Türkiye burada gerçekten yalnız değil."

Gülen’in iade süreci

Büyükelçi Serdar Kılıç, Türkiye'nin ABD'den Fethullah Gülen'i iade etmesi talebi sürecinin hangi aşamada olduğuna dair bir soru üzerine. "Benim görebildiğim kadarıyla Amerikan makamları bu konuda iyi niyetle ve Türkiye'yle işbirliğine açık bir şekilde bir çalışma içerisindeler" dedi.

Kılıç, Gülen'in iade süreciyle ilgili şunları kaydetti:

"Bu kendi hukuki mecrası içerisinde ilerliyor. Türkiye'den bu konuda gerekli bilgiler, belgeler, dosyalar Amerikan makamlarına verildi. Geçen hafta Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanımız Taha Özhan başkanlığında bir parlamenter heyetimiz de buradaydı yine bütün partilerin temsilcileriyle birlikte. Onlar da Amerikalı muhataplarıyla bu konuda görüşmelerde bulundular.

Benim görebildiğim kadarıyla Amerikan makamları bu konuda iyi niyetle ve Türkiye'yle işbirliğine açık bir şekilde bir çalışma içerisindeler. Ben aklıselimin galebe çalacağını ve Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verilmeden bu sürecin inşallah olumlu bir şekilde tamamlanacağını ümit ediyorum.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'den buraya birtakım heyetler gelebilir, buradan da Türkiye'ye birtakım heyetler gidebilir. Önemli olan iyi niyetle Türkiye'den yükselen bu güçlü çağrıya kulak verilmesi ve o çerçevede de gereğinin yapılması. O konuda da ben açıkçası en azından sergilenen işbirliği bağlamında ümitli olduğumu söylemem lazım."

Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili son açıklama Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner tarafından yapılmıştı. Toner, Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesi konusunda gönderdiği ilk kısım belgelerin resmi bir iade talebi teşkil etmediği düşüncesinde olduklarını, sonrasında gelen yeni belgeleri ise halen incelediklerini söylemişti.

Fethullah Gülen’in avukatları ise, geçen Cuma günü basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye’nin iddialarının asılsız olduğu görüşünü savunmuşlardı. Steptoe adlı hukuk firmasının yetkilileri Reid Weingarten ve Mike Miller, Gülen’in darbe girişiminin arkasında olamayacağını ve Türkiye’nin sunduğu bilgilerin bu iddiayı kanıtlamadığını öne sürmüştü.

ABD'deki Türkler'den Amerika'ya çağrı

Öte yandan, Beyaz Saray önündeki mitinge katılan vatandaşlar da, Amerika'nın Sesi muhabirine yaptıkları açıklamalarda, Türkiye ve Türk halkına destek mesajları verirken, Amerika'yı da Fethullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmeye çağırdılar.

Mitinge New Jersey'den katılan ve esnaflık yapan Yavuz Orta isimli vatandaş, "Türkiye Cumhuriyeti devletini desteklemek için geldik. Yapılanları terör eylemi olarak adlandırıyoruz biz çünkü darbeden öteye gitmiş oldu. Biz bunu protesto etmek için sabah erkenden kalktık buraya geldik. Sadece ve sadece devletimizin, milletimizin yanında olduğumuzu göstermek için geldik. Bir de tabi buradan vermek istediğimiz mesaj şu; Amerika'nın da bu konuda Türkiye devletine, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanına destek vermesini istiyoruz" diye konuştu.

Kemal Üstün adlı yine New Jersey'den gelen bir başka vatandaş da, "Bu mitinge katılmamızın ana nedeni devletimizi ve halkımızı desteklemek. Terör örgütlerine, darbecilere 'hayır' diyoruz. İnşallah bundan sonra bu tür yanlış hareketler Türkiyemiz'de meydana gelmez. Ayrıca Sayın Obama'dan isteğimiz Fethullah Gülen'in bir an önce iade edilmesi" dedi.

Gözde Kurt adlı bir üniversite öğrencisi, "Fethullah Gülen'i terörist olarak kabul ediyoruz ve ülkeye geri istiyoruz" derken, Delaware eyaletinden gelen Şehriban adlı bir vatandaş da, "Biz ülke olarak Gülen'in iadesini istiyoruz Türkiye'ye çünkü şehitlerimiz bir tane iki tane değil, çok şehit verdik. Bizim memleketimiz yıkılmaz yılmaz, usanmaz. Türkiyemiz'in iman gücü var, birlik beraberlik var" diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG