Erişilebilirlik

‘Musul Operasyonu IŞİD Stratejisinin Yeni Bir Sınavı Olacak’


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Musul operasyonunun ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı stratejisinin yeni bir sınavı olacağını söyledi.

Earnest, günlük basın brifinginde Musul’un IŞİD’in elinden geri alınması amacıyla dün gece başlatılan operasyona dair soruları yanıtladı.

Operasyonun ne zaman tamamlanacağına dair somut bir takvimin bulunmadığını ancak kentin stratejik ve sembolik önemi, büyüklüğü düşünüldüğünde bunun biraz zaman alacağını tahmin ettiklerini ifade eden Earnest, Musul’un Irak’ın ikinci en büyük kenti, IŞİD liderinin halifelik etme niyetini açıkladığı yer ve IŞİD’in Irak’taki son büyük merkezi olduğuna dikkati çekti.

Operasyona yönelik aylardır hazırlık yapıldığına ve ABD ile koalisyon ortaklarının desteğiyle Iraklı güçlerinin attığı önemli adımlar bulunduğuna işaret eden Earnest, “Ancak bu (Musul operasyonu) elbette IŞİD’i zayıflatma ve nihayetinde yok etmeye dönük daha geniş kapsamlı çabanın önemli bir parçası” dedi. Earnest bununla birlikte, IŞİD’e karşı mücadelede Irak’ın içerisinde de dahil olmak üzere daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı.

Obama’nın bu operasyonu karada Amerikan askerleri olmadan da IŞİD’in yenilgiye uğratılabileceği tezinin bir sınavı olarak görüp görmediği sorusu üzerine Earnest, Irak güvenlik güçlerinin Ramadi, Tıkrit gibi kalabalık nüfusa sahip kentleri IŞİD’den geri aldığını hatırlatarak, “Bu da (Musul operasyonu) bu stratejinin yeni bir sınavı. Musul’un nüfusu ve kapladığı geniş coğrafi alan, IŞİD’in Musul’a verdiği önem düşünüldüğünde, bunun çok önemli bir test olacağını ilk bilen kişi Başkan Obama. Onları buradan atmak çok önemli bir stratejik kazanımı oluşturacak” diye konuştu.

Sözcü Earnest, brifingde bir gazetecinin, bazı insan hakları kuruluşlarının Şii milis grupların Irak’taki bazı kentlerin kurtarılması sırasında savaş suçları olarak nitelenebilecek ihlaller sergilediği yönündeki suçlamalarını hatırlatarak, benzer gelişmelerin Musul’da da görülmemesi için Amerika’nın tedbir almayı düşünüp düşünmediği şeklindeki sorusunu da yanıtladı.

ABD’nin başından beri bu konuda duyarlı olduğunu vurgulayan Earnest, operasyonun temel nitelikteki evrensel insan haklarıyla uyumlu şekilde yürütülmesi ve diğer dini gruplara karşı misilleme için kılıf olarak kullanılmaması gereğine özellikle önem verdiklerini kaydetti.

Earnest, Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin sadece Iraklı güvenlik güçlerinin Musul’a gireceğini net ortaya koyduğunu hatırlatarak, bu söze bağlı kalınacağını beklediklerini belirtti.

Bir soru üzerine, Musul operasyonunun zamanlamasının Amerikan seçimleriyle bağlantısı bulunduğuna yönelik suçlamaları da reddeden Earnest, operasyonun başlatılması kararının sadece Irak Başbakanı İbadi’ye ait olduğunun altını çizdi.

Irak Başbakanı’nın Amerikan siyasi takvimine göre hareket etmeyeceğini, Irak’ta sahada başarıya katkı sağlayacak stratejik mülahazalar üzerine odaklanacağını vurgulayan Earnest, İbadi hükümeti, Obama yönetimi ve Irak ile ABD ordusunun üst düzey üyeleri arasında “yakın koordinasyon” bulunduğunu söyledi.

Earnest bir başka soru üzerine, IŞİD’in Musul’dan atılmasının, örgütün denizaşırı ülkelerde saldırılar planlama ve düzenleme yeteneğine sekte vurma açısından da olumlu etkisinin olacağını sözlerine ekledi

Pentagon Sözcüsü: ‘İlk gün itibariyle hedefler başarıldı’

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook da, Musul operasyonuna ilişkin ilk işaretlerin Iraklı güçlerin şu ana kadar hedeflerine ulaştığı ve ilk gün itibariyle operasyonun planlanandan hızlı ilerlediği yönünde olduğunu söyledi.

“Biraz zaman alabilecek ve zorlu geçeğini düşündüğümüz bir harekatın ilk günündeyiz” diyen Cook, Irak’ın bu operasyonu başaracak kapasitelere sahip olduğunu ve kendilerinin de uluslararası koalisyonla birlikte onlara destek sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Cook, bir soru üzerine, ön cephede Iraklıların bulunduğunu, Amerikalıların ise daha önce olduğu gibi danışmanlık ve yardım sağlama rolü üstlenerek arka hatlarda, Musul’un dış kesimlerinde yer aldığını söyledi ancak askerlerin yine de tehlikede olacaklarına dikkati çekti. Cook, ısrarlı sorulara rağmen, sahadaki Amerikan askerlerinin sayısını açıklamazken, “küçük sayıda” olduklarını söylemekle yetindi.

‘Türklere ve Iraklılara tavsiyemiz…’

Pentagon Sözcüsü, Türkiye ile Irak arasındaki Başika krizine ilişkin bir soru üzerine de, “Iraklılara ve Türklere tavsiyemiz, bu konuları oturup tartışmaları ve çözüm bulmaları. (Irak) Başbakan İbadi, Türkiye’nin güçlerinin, uluslararası güçlerin Irak hükümetinin rızasıyla orada olması gerektiği şeklinde net mesaj verdi. Biz de bu duruşa katılıyoruz. Her ikisi de IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında geniş çıkara sahip Irak ve Türk hükümetlerini bu meseleleri çözmeye çağırıyoruz ve bunun yapılabileceğinden ümitliyiz” diye konuştu.

Bir başka soru üzerine, Musul’daki operasyonlardan sonra oluşacak insani vaziyete dair kaygılarının olduğunu da kaydeden Cook, bu konuda ABD yönetimi olarak Birleşmiş Milletler ve Irak hükümetiyle yakından çalıştıklarını ve 1 milyar dolarlık insani yardım katkısında bulunduklarını bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Akar Washington’da

Öte yandan, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford Washington yakınlarındaki Andrews Askeri Üssü’nde şiddet yanlısı aşırılıkları yenilgiye uğratmaya dönük küresel stratejinin ele alındığı uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

40'ı aşkın ülkenin genelkurmay başkanı ve savunma bakanlığı üst düzey yetkililerinin katıldığı toplantıda Türkiye’yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar temsil etti.

Toplantıda ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel’in konuk genelkurmay başkanlarına Musul’da IŞİD’e karşı operasyonların başlatılmasıyla ilgili brifing de vereceği öğrenildi.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG