Erişilebilirlik

Beyazperdeden Irklararası İşbirliğine Katkı


Beyazperdeden Irklararası İşbirliğine Katkı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Geçen yıl Oscar alan “12 Years a Slave” filmi, 19’uncu yüzyılda Louisiana’da köle olarak satılan Solomon Northrop’un yazdığı kitaptan uyarlanmıştı. Geçenlerde Louisana ilginç bir toplantıya sahne oldu: Northrop’u satın alanlarla onu özgürlüğüne kavuşturanların torunları biraraya geldi

Marksville kasabası, “Twelve Years a Slave”in yazarı Solomon Norhtrop’un beş torununu karşılamak için büyük bir kutlama düzenledi. Northrup’un torunlarından Evelyn Jackson, sıcak karşılamadan çok etkilenmiş: “Keşke Solomon bu günleri görebilseydi. Çok sayıda kişi tarafından kucaklandım ve kutlandım. Çok heyecanlıyım.”

Nothrup’un bazı torunları melez. Evely Jackson da bu torunlar arasında: “Beyaz kuzenlerim olduğunu bilmiyordum. Ailemiz hakkında daha fazla bilgi edindikçe aramızdaki bağlar güçleniyor.”

Akıllı telefonlar için tasarlanan yeni bir uygulama, ziyaretçilerin Louisiana’da “Solomon Northrup Patikası” üzerindeki noktaları bulmasını sağlıyor. Tıpkı bazı köle sahiplerinin gömülü olduğu bu eski mezarlık gibi.

Rodney White, bir zamanlar köle sahibi olan büyük bir ailenin torunu. White, Solomon Northrup’un bazı torunlarıyla birlikte ailesinin köklerini arıyor.

Bu toprakların eski sahibi Edwin Epps, bir zamanlar çok sayıda köleye sahipti.

Northrup’un Edwin Epps için inşa ettiği bu evi ziyaret eden Leon Homes için ırklar arasındaki güvensizlik ve şüphe hislerini aşmak çok zor: “Irk ayrımı bu topraklara hep hakim olacak. Irk sorununun aşılabileceğini zannetmiyorum.”

Louisiana’da kölelik ve ırk ayrımcılığı nedeniyle siyahlar arasında yoksulluk oranı çok yüksek. Mahalle sınırları, ırklara göre çizilmiş.

Ancak aralarında köle sahiplerinin torunlarının da bulunduğu kimi insanlar, ırklar arasında köprü kurmaya çalışıyor.

Kutlama kapsamında Solomon Northrup’u 1853’te özgürlüğüne kavuşturan duruşma, yeniden canlandırıldı.

Northrop Patikası uygulamasını yazan Frank Eakin, akademisyen ve medeni haklar savunucusu annesi Sue Eakin’in bu günleri görebilmeyi çok istediğini söylüyor: “Annem de ben de uzun yıllar burada yaşadık. Şimdiye kadar böyle bir buluşmaya hiç tanık olmadık. Bunun gerçekleşeceğini düşünmüyordum.”

Frank Eakin, annesinin, tarihin bıraktığı acı izleri silmenin kolay olmadığını bildiğini, ancak artık geçmişin yaralarını sarmanın gerekli olduğuna inandığını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG