Erişilebilirlik

5 Milyon ABD’li Yeni Başkanını Seçti Bile


Florida’nın 50 ilçesinde erken oy kullanma merkezleri açılırken, Colorado eyaletinde ise 63 ilçede haftabaşından itibaren oy kullanmak isteyen seçmenler sandık başına gitti.

Alaska, Arkansas, Massachusetts ve Texas da erken oy verme işleminin başladığı eyaletlerden.

Mektupla oy kullanımı da yaygın

Posta aracılığıyla erken oy kullanma işlemi ise birçok eyalette haftalardır devam ediyor. Ancak seçmenlerin, sandığa şahsen giderek oy kullanabilmeleri henüz başladı. Şu ana kadar 5 milyon seçmen oy kullandı.

Başkent Washington’un yanısıra 21 eyalette, seçmenler, seçim günü neden oy kullanmaya gidemeyeceğine mazeret göstermek zorunda olmadan erken oy kullanılabiliyor.

Oregon, Washington ve Colorado da ise seçmenlerin oy pusulalarını 8 Kasım’daki seçim gününden haftalar önce ellerine ulaştığı ve posta aracılığıyla oylarını kullanabildikleri uygulama yürürlükte.

Pew Araştırma şirketinden gelen son verilere göre, erken oy kullanma sayesinde bu yıl tarihi bir rekor kırılarak 50 milyon oy kullanılabilir. Bu da 130 milyon olarak tahmin edilen oy pusulasının önemli bir kısmını oluşturuyor.

Amerikalılar erken oy kullanmayı tercih ediyor

ABD Nüfus Dairesi verilerine göre, 1996’da Amerikalı seçmenlerin sadece yüzde 10’u posta aracılığıyla ya da mazeret göstererek erken oy kullanma gibi alternatif yöntemlere başvuruyordu. Ancak dört yıl önceki son başkanlık seçimlerinde bu oran üç kat artarak yüzde 33’e yükseldi.

Hatta bazı eyaletlerde bu oran çok daha fazla. Pew verilerine göre 2012 seçimlerinde Nevada, Arizona, Teksas, Kuzey Carolina, Montana, New Mexico ve Tennessee eyaletlerindeki seçmenlerin yarıdan fazlası erken oy kullandı.

Amerika'da, dünyadaki birçok demokratik ülkeden farklı olarak merkezi olarak yönetilen bir seçim sistemi yok. Hatta bazı eyaletlerde, seçmenlerin ne zaman ve nasıl oy kullanacakları yerel yönetimlerce belirleniyor.

Posta aracılığıyla erken oy kullanımının geçmişi cephedeki askerlerin, bulundukları yerden oy kullanabildiği Amerikan İç Savaşı’na dayanıyor. 20. Yüzyılın ortalarına doğru hemen her eyalet, erken oy kullanılmasını sağlayan bir sisteme geçti. Bazı eyaletlerde, seçim günü neden oy kullanmaya gidilemeyeceğine geçerli bir mazeret gösterilmesi koşulu gerekebiliyor.

California, Oregon ve Washington eyaletleri 197O ve 80’li yıllarda seçmenlerin mazeret göstermeksizin erken oy kullanmasına olanak tanıyan ilk eyaletler arasında yer alıyor. Bugün de başkent Washington’un yanısıra 27 eyalette mazeretsiz erken oy kullanılabiliyor.

Nerede ve nasıl oy kullandıkları bir yana, giderek daha fazla Amerikalı, seçim tercihleri konusunda erken hareket ediyor. Bu durum, siyasi partileri, seçim günü herkesi sandık başına davet eden geleneksel kampanyalarında değişikliğe götürdü.

Erken oy kullanmanın birçoklarına sağladığı kolaylık bir yana, bu uygulama, seçim kampanyalarının en vurucu kısmını seçimden bir gün önceye bırakan başkan adaylarını ise ya olumsuz etkileyecek ya da yardımı olacak. Zira seçim kampanyalarının son haftalarındaki söylemlerin seçmenin kararına olan etkisi yok denecek kadar az oluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG