Erişilebilirlik

Berlusconi İstifa Ediyor


Berlusconi İstifa Ediyor
Berlusconi İstifa Ediyor

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi istifa kararı aldığı haberlerini doğruladı.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Berlusconi’nin yeni bütçe parlamentonun üst kanadından da geçtikten sonra istifa edeceğini açıkladı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, bütçe tasarısı parlamentonun alt kanadından geçerken milletvekillerinin çoğunluğunun hükümete desteğini kaybetti.

308 milletvekili bütçe tasarısından yana kullandı ancak 321’i oylamaya katılmadı. Hiçbir milletvekili hayır oyu vermedi.

Oylama sonucu, Berlusconi’nin ekonomik reform paketinin parlamentodan geçmesi için gerekli en az 316 milletvekilinin desteğini alamadığını gösteriyor.

Oylama, Berlusconi’nin liderliğine duyulan güven için bir tür sınav niteliği taşıyordu.

Parlamentonun yarısından fazlası oylamaya katılmayınca muhalefet hemen Berlusco’nin istifasını istedi.

Senato Maliye Komisyonu başkanı Mario Baldassari BBC televizyonuna “geniş destek ya da görüşbirliğine sahip olmadan” kimsenin ülkeyi yönetemeyeceğini açıkladı.

Euro bölgesini sarsan borç krizi Berlusconi üzerinde İtalyan ekonomisini kurtarmak için popüler olmayan reformları hızla uygulaması konusunda baskıları arttırmış bulunuyor.

İtalya, Euro bölgesinin üçüncü, dünya ekonomisinin ise yedinci büyük ülkesi. Ancak İtalya büyük kamu borcunun yolaçtığı ekonomik krizle karşıkarşıya.

Roma’daki Amerikan Üniversitesinde siyasal bilimler profesörü olan James Waltson, oylamadan önce yaptığı açıklamada , Berlusconi’nin gerekli oyu alsa bile uzun zaman görevde kalamayacağını belirtmişti. Watson, Berlusconi’nin kısa bir süre sonra çekilmek zorunda kalacağını çünkü piyasalardan ağır baskı geldiğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG