Erişilebilirlik

Berlinli Türk Yönetmenin Başarısı


Kaan Müjdeci, Venedik Film Festivali'nin jüri özel ödülüyle
Kaan Müjdeci, Venedik Film Festivali'nin jüri özel ödülüyle

Cannes ve Berlin ile birlikte dünyanın en saygın film festivalleri arasında yer alan Venedik Film Festivali’nde yarışan ‘Sivas’ filmi, Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

Berlinli Türk yönetmen Kaan Müjdeci ilk uzun metraj filmiyle festivalinin ana yarışma bölümüne seçilerek Türk sineması için büyük bir başarıya imza atmıştı. 11 yaşındaki çocuk oyuncu Doğan İzci’nin başrolde oynadığı filmde Aslan adlı çocukla yaralı halde bulduğu Kangal cinsi dövüş köpeği Sivas'ın bozkırda geçen hikayeleri anlatılıyor.

Erkeklerin ve kırsal geleneklerin egemen olduğu, şiddetin doğal sayıldığı, sevginin ise kaybolduğu bir ortamda çocuk kahramanın olgunlaşma sürecini ele alan filmde ana oyuncuların neredeyse tamamını, Kaan Müjdeci’nin doğduğu Yozgat’ın Yerköy adlı köyünde yaşayan yerli halktan amatör oyuncular üstlenmiş durumda.

Profesyonel olarak sadece Ozan Çelik, Banu Fotocan ve Okan Avcı kadroda yer alıyor. 33 yaşındaki Kaan Müjdeci’nin özelliği film yönetmenliği eğitimi görmemiş olması. 2003 yılından bu yana Berlin’de yaşayan Müjdeci, kentin Türk mahallesi Kreuzberg’de 2006 yılında Yeşilçam filmlerinin gösterildiği eski usül, yani çekirdekli, dondurmalı Türkçe açık hava sineması açarak adından bahsettirmişti.

Daha sonra gene Kreuzberg’de başta Fatih Akın olmak üzere genç göçmen sinemacıların ve sanatçıların buluşma yerlerinden biri haline gelen Luzia adlı barı açan Müjdeci, biriktirdiği paraya ek Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün yapım desteği ile çektiği ilk filmi Sivas’la dünya çapında saygınlığı olan bir ödüle kavuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00
Linki indirmek için

Kaan Müjdeci sinema sektörünün en önemli festivallerinden birinde ödül almanın sinema kariyerini, en azından destek bulabilmek açısından olumlu etkileyeceğinden yola çıkıyor.

Sivas’ın çocuk oyuncusu Doğan İzci de 15 farklı ülkeden film eleştirmeninin oylarıyla belirlenen Premio Bastio D’Oro 2014 - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı. Venedik Film Festivali'nde yarışan bir diğer Almanyalı Türk yönetmen Fatih Akın’ın ‘The Cut’ filmi ise festivalden ödülsüz döndü. Kaan Müjdeci, dünya çapında bir yönetmen olarak tanımladığı Akın’la karşılaştırılmak istenmediğini, onu bir usta olarak gördüğünü belirtiyor.

‘Duvara Karşı' ve ‘Cennetin Kıyısında' gibi filmleriyle tanınan ve Hamburg kentinde yaşayan Fatih Akın’ın Türkçe ‘Kesik’ olarak adlandırılan son filmi 1915 olayları sırasında ailesini kaybeden ve ikiz kızının hayatta kaldığını öğrenince onların izlerini süren Ermeni bir demircinin hikayesini anlatıyor. Cezayir kökenli Fransız oyuncu Tahar Rahim'in başrolünde yer aldığı ve senaryosunu Martin Scorsese’nin senaristi, Ermeni asıllı Mardik Martin’in yazdığı film, Venedik Film Festivali'nde eleştirmenler tarafından da genelde beğenilmemişti.

Öte yandan başkanlığını Alexandre Desplat’ın yaptığı Venedik Film Festivali jürisi, İsveçli yönetmen Roy Andersson’un ‘A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Daldaki Güvercinin Varoluş Yansımaları) adlı filmini festivalin en iyi filmi seçerek, Altın Aslan ödülünü verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG