Erişilebilirlik

Berlin’den Sıcak Mesajlar


Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert Berlin’in Ankara ile göç krizi dahil olmak üzere derin bir işbirliği olduğunu belirterek ‘böyle sıkı bağlar, görüşlerdeki farklılıkların üstesinden gelebilir’ şeklinde konuştu.

Alman Federal Meclisi’nin1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan tasarıyı bir ret ve bir çekimser oya karşı büyük çoğunlukla kabul etmesine yankılar ve tepkiler sürüyor. Berlin’deki siyasetçiler Türkiye’ye yönelik yumuşatıcı mesajlar göndermeye devam ediyor. Oylamanın hemen ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ‘Almanya ile Türkiye'yi birbirine bağlayan birçok şey var. Herhangi bir konuda farklı görüşlerde de olsak ilişkilerimizin, dostane ve stratejik ilişkilerimizin yelpazesi çok geniş’ şeklindeki açıklmasından sonra, hükümet sözcüsü Steffen Seibert’ten de benzer mesaj geldi.

Seibert, Berlin’in Ankara ile göç krizi de dahil olmak üzere derin bir işbirliği olduğunu belirterek, ‘Böyle sıkı bağlar, görüşlerdeki farklılıkların üstesinden gelebilir’ şeklinde konuştu. Berlin’de olmayan Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier’in sözcüsü de ‘Umudumuz Büyükelçinin istişare için çağrılmasından sonra başka bir tepkinin gelmemesi. İkili ilişkilerimizin sağlam olduğuna ve sarsılmayacağına inanıyoruz’ dedi. Bu arada Savunma Bakanı Von der Leyen’in, Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü Alman uçaklarına kapatacak olmasından endişe ettiği haberi basına yansıdı. Habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘nasıl tepki vereceği kestirilemez’ olarak tanımlayan Leyen, İncirlik’te bulunan Tornado keşif uçaklarıyla personelin hareket alanlarının genişletilmesi amacıyla yürütülen görüşmelerin etkilenebileceği görüşünde.

Alman medyasında çıkan yorumlarda, tasarının politik ve mali sonuçlarını şimdiden öngörmenin mümkün olmadığı belirtilirken, tasarının oylandığı oturuma Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier‘in gelmemesi eleştirildi. Şaşırtıcı yoğunluktaki yorumlarda da Federal Meclis’in, tarihçiler yerine karar vererek, Türkiye ve Almanya arasında yaşanacak bir krizin adımlarını attığına vurgu yapıldı. Yorumlarda tasarının meclisten geçmesi ile Türkiye ile ilişkilerin zedelendiği, ayrıca Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin önüne bir de tasarı duvarı örülmüş olduğunu savunuldu ve 1915 yılında hayatlarını kaybedenler siyasi bir tartışmanın malzemesi haline getirildi denildi. Vurgulanan başka bir nokta da bu karar sonrasında Almanya’da yaşayan 3 milyon Türkiye kökenli göçmenin rencide edildiği.

“Soykırım” ders kitaplarına girecek

Öte yandan Almanyalı Türkleri, onaylanan tasarı ile en yakından ilgilendiren konulardan biri soykırım iddialarının ders kitaplarına girecek olması. Buna göre 1915 olayları bundan sonra Alman tarih derslerinde ‘soykırım’ olarak tanımlanarak okutulacak. Analizlerde bunun Türk öğrenciler için vicdani çatışma tehlikesi taşıyacağı ve aileleri ile de sorunlara neden olacağı öne sürülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG