Erişilebilirlik

Merkel-Sarkozy Zirvesinden Piyasayı Sakinleştirici Mesajlar


Merkel-Sarkozy Zirvesinden Piyasayı Sakinleştirici Mesajlar
Merkel-Sarkozy Zirvesinden Piyasayı Sakinleştirici Mesajlar

Merkel Yunanistan’a ikinci yardım paketinin bir an önce verilmesinden yana olduğunu, ancak Atina’nın da sorumluluklarını gecikmeden yerine getirmesi gerektiğini söyledi

Euro krizi ve Avrupa Birliği ülkelerinin içinde bulunduğu ekonomik bunalım 2011 yılına damgasını vuran olaylardan biri oldu. Son iki – üç hafta ise Noel ve yılbaşı nedeniyle siyasetçilerin ve piyasaların da adeta tatil havasına girmesine neden oldu ve konu kamuoyunda ve basında ikinci sıraya düştü.

Euro Bölgesi ve AB’nin motoru Almanya, usulsüz kredi aldığına ilişkin haberlerin yayınlanmasını önlemek için medyaya baskı yaptığı iddiası ile karşı karşıya kalan Cumhurbaşkanı Wulff’un istifa edip etmeyeceğini konuşurken, AB’nin bir diğer güçlü ülkesi Fransa’da ise hızlanan cumhurbaşkanlığı seçimi yarışı gündemi belirledi. Ancak yılbaşı tatili sonrası yaşamın tekrardan normalleştiği şu günlerde Euro ile ilişkili tedirginlikler kendini yeniden hissettirmeye başladı. Yunanistan'ın, AB ile yeni kurtarma paketinin zamanlaması konusunda anlaşılamaması halinde, Euro Bölgesi'nden çıkabileceğini açıklaması, ardından da İtalya Başbakanı Mario Monti’nin ülkesindeki bütçe disiplinini sağlamakta zorlandığını duyurması Euro’nun geleceği ile ilgili halının altına süpürülen tüm kuşkuları tekrardan gün ışığına çıktı.

Bugün Berlin’de bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin görüşmesinin ana konusu da, Yunanistan’daki borç krizi ve Avrupa Birliği'nde bütçe disiplininin güçlendirilmesinde yeni kuralların uygulanması oldu. Zirve sonrasında basının önüne çıkan Merkel ve Sarkozy, piyasaları sakinleştirmeyi hedefleyen açıklamalar yapmayı tercih etti. Merkel 2012 ile birlikte sorunların ortadan kalkmadığını ve Euro Bölgesi’nin istikrarı konusunda üye ülkelerin Aralık ayında varılan hükümetler arası anlaşmayı yaşama geçirmelerinin şart olduğuna vurgu yaptı.

Geçen ay Brüksel'de düzenlenen AB zirvesinde, bütçe açığı hedefini tutturamayan ülkelere otomatik yaptırımlar dahil, bütçe disiplininin sağlanmasında sıkı kurallar uygulanmasının önünü açan yeni anlaşma taslağı üzerinde anlaşmıştı. Merkel Yunanistan’a ikinci yardım paketinin bir an önce verilmesinden yana olduğunu, ancak Atina’nın da ev ödevlerini yerine getirmesininin gerektiğini söyledi. 2012 yılının geride kalan yıldan zor olacağını belirten Sarkozy ise, iki ülke arasında görüş ayrılığına neden olan ilave mali işlem vergisini de ele aldıklarını duyurdu.

Konunun 30 Ocak'taki AB zirvesinin gündeminde olacağını ve o zirvede AB ülkelerindeki işsizliğe karşı stratejilerin de ele alınacağını açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı mali işlem vergisi hakkında Fransa ve Almanya arasındaki fikir ayrılığının aşılıp aşılmadığı konusuna tam açıklık getirmedi ve bu konuda ülkesinin örnek oluşturabileceğini ve Almanya ile Fransa’nın ortak tavır almadığı bir AB’nin çökeceğini söylemekle yetindi. Fransa söz konusu uygulamaya bir an önce başlanması konusunda israrcı, Berlin ise uygulamanın tüm Euro ülkelerinde yürürlüğe girmesine destek veriyor. Berlin’de zirve sonrasında yapılan yorumlarda Merkel-Sarkozy buluşmasının somut bir ilerleme getirmediği ve kısa vadeli olarak Euro’nun değer kaybetmesini önleyecek bir mesaj da vermediği belirtildi.

Euro bugün dolar karşında son 17 ayın en düşük seviyesine düştü. Euro-dolar paritesi 1.28'in altına geriledi. Euro’nun değer kaybetmesi ve borç krizinin boyutu yarın Merkel’in Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Christine Lagarde ile görüşmesinde de gündemi belirleyecek. Lagarde, Euro Bölgesi'nde bu yıl resesyondan kaçınabileceğini ve iyimser olunması gerektiğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG