Erişilebilirlik

Berlin'deki Bergama Müzesi Ziyarete Kapanıyor


Tarihte bir yolculuğa çıkmak ve Antik Çağ’ın en önemli mirasını görmek için Berlin’deki ünlü Bergama Müzesi'ne gitmeyi planlayanların acele etmeleri gerekiyor, zira müze beş yıllığına ziyaretçilere kapatılacak

Tarihte bir yolculuğa çıkmak ve Antik Çağ’ın en önemli mirasını görmek için Berlin’deki ünlü Bergama Müzesi'ne gitmeyi planlayanların acele etmeleri gerekiyor, zira müze beş yıllığına ziyaretçilere kapatılacak. Dört milyona yakın nüfusu ile Almanya’nın başkenti Berlin, kültürel yaşamının zenginliği sayesinde dünyanın gözde metropolleri arasında yer alıyor. Yılda 30 milyon civarında turistin geldiği Berlin’in cazibe merkezi olmasında etkenlerden biri de müzeleri.

Yaklaşık 170 müzede, klasik ve çağdaş sanat eserlerinin yanısıra, dünyanın dört bir yanından getirilen objeler sergileniyor. Bu müzelerden en önemli ve ünlüsü Bergama Müzesi. Türkiye’den getirilen Zeus Sunağı’nın bulunduğu müze Almanya’nın en çok gezilenler listesinde birinci, dünyanın da en çok ziyaret edilen müzeler sıralamasında ilk 10’da yer almakta. Sadece bu yılın ilk altı ayında 700 bin kişinin gezdiği ve insanların içeri girebilmek için bazen saatlerce kuyrukta bekledikleri Bergama Müzesi tamirat çalışmaları nedeniyle 29 Eylül tarihinden itibaren en az beş yıl ziyaretçilere kapalı kalacak.

Tarih bilimcileri ve arkeologlar tarafından dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılan Bergama Müzesi 1930’lu yıllardan bu yana küçük çaplı restorasyon çalışmaları dışında kapsamlı bir tamirattan geçmemiş. Müze yöneticileri II. Dünya Savaşının sonlarına doğru gerçekleşen Berlin bombardımanında ağır hasar alan müzenin mevcut halinin acil tamiratına alternatif olmadığını belirtiyor.

1999’da UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’ne giren müzenin kapanması ile sadece Zeus Sunağı değil, Babil'in Asma Bahçeleri'nin kapıları, Millet'in Market Kapısı, İştar Kapısı ve Mshatta Alınlığı gibi eşsiz değerde parçalar da 2019 yılına kadar depolara kaldırılacak. Bergama Müzesi'nin adını dünyada meşhur eden ve 1870’de Bergama’dan kaçırılan Zeus Sunağı şu anda müzenin en görkemli salonunda yer alıyor. 17 metre yüksekliğinde merdivenlerle çıkılan sunaktaki 94 kabartma tanrılar ile devlerin savaşını tasvir ediyor.

Söz konusu sunak 1865 yılında Alman arkeoloji meraklısı mühendis Carl Humann tarafından Bergama’da yapılan yol çalışmalarında bulundu. Bunlar daha sonra kaçak yollarla ve ‘değersiz taşlar’ şeklinde deklare edilerek Almanya’ya getirildi. Zeus Sunağı’nın o zamanki Osmanlı’dan izinsiz çıkarılması bugüne kadar Almanya ile Türkiye arasında gerilime neden olan bir konu. Yıllardır Türkiye bu eserlerin gün ışığına çıktığı yer olduğu için tapınağın geri iade edilmesini talep ediyor. Müze yönetimi Osmanlı yetkililerinin kazılarda bulunanları Almanlara hediye ettiğini savunuyor, ancak bunu doğruluyan bir belgeyi bugüne kadar ortaya çıkarmadılar.

Zeus Sunağı’nın meşruluğunu 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik bir kez daha gündeme getirmişti. Çelik’in Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamalar, arkeolojik gerilime yol açmış, Bergama Müzesi’ni de yöneten Prusya Kültür Eserleri Vakfı Başkanı Hermann Parzinger Türkiye’nin yabancı kazı ekiplerini uzaklaştırmaya çalıştığını iddia ederek, bu tutumun ‚şovenistçe olduğu‘ ifadesini kullanmıştı. 2011 yılında ise o dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’in gene Bergama Müzesi'nde sergilenen Hattuşaş Sfenksi'nin geri gönderilmesi için yaptığı girişimler sonuç vermiş ve sfenks iade edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG