Erişilebilirlik

Berlin'de Eyalet Parlamentosu Seçimleri İçin Geri Sayım


Berlin'de Eyalet Parlamentosu Seçimleri İçin Geri Sayım
Berlin'de Eyalet Parlamentosu Seçimleri İçin Geri Sayım

Almanya'nın eyalet konumundaki başkenti Berlin'de önümüzdeki 18 Eylül Pazar günü yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimleri için geri sayım devam ediyor. Yaklaşık 3,5 milyon nüfusu olan Berlin'de 2,5 milyon seçmen oy kullanabiliyor, bunların yaklaşık 70 bini Türk kökenli Alman vatandaşı.

Berlin eyaletini 2001 yılından beri yöneten ve bu seçimlerde 3. kez aday olan Sosyal Demokrat Parti SPD’den aday olan Klaus Wowereit’ın seçimleri kazanarak yeniden başbakan seçilmesi beklenirken, Almanya’da ‘süper seçim yılı’ olarak adlandırılan 2011’de yapılan tüm eyalet seçimlerinde hezimet yaşayan Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’nun Berlin’de de en iyi ihtimalle ikinci sırada yer alabileceği tahmini yapılıyor.

Siyasal gözlemciler tarafından Almanya’da solun kalesi olarak tanımlanan Berlin’de Yeşiller’in yüksek oy oranı ile CDU’yu geçebileceği öne sürülüyor. Şimdiye dek SPD ile birlikte eyalet hükümetinde yer alan Sol Parti’nin de parlamentoya girmesi bekleniyor.

Berlin 200 bine yakın Türk kökenli nüfusu ile Almanya’daki Türklerin siyasi, ekonomik, kültürel ve sanatsal açıdan en etkin oldukları kent konumunda. Nitekim Türk kökenli politikacılar Hür Demokrat Parti FDP dışında neredeyse tüm partilerin aday listesine girdi. SPD 5, CDU 4, Sol Parti 10 ve Yeşiller Partisi 4 Türk kökenli milletvekili adayı gösterirken, şu anda sekiz Türk kökenlinin yer aldığı parlamentoya bu kez 10 Türk kökenlinin seçilebileceğinden yola çıkılıyor.

Bu arada çoğunluğu Türk ve Müslüman kökenlilerden oluşan Yenilik ve Adalet İttifakı BIG adlı parti de Berlin'de ilk kez seçimlere katılacak. Göçmenler kendi sorunlarını kendileri çözmeli’ sloganıyla seçime katılan BIG partisinin, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ilçelerde alacağı oy oranı merakla beklenirken, partinin genel başkanı Haluk Yılmaz diğer partilerin göçmenlere yönelik politikalarını eleştiriyor.

Öte yandan Berlin seçimlerinde aşırı sağcı ve sağ popülist partilerin alacakları oy oranının parlamentoya girebilmek için gerekli yüzde 5 sınırının altında kalacağından yola çıkılıyor. Aşırı sağcı ve Türk düşmanı Almanya Milli Demokrat Partisi NPD’nin yürüttüğü kampanyada Türk ve Yahudi düşmanlığı içeren seçim afişleri büyük tepki toplamıştı.


XS
SM
MD
LG