Erişilebilirlik

Berlin Turizm Fuarı'na İlgi Büyük


Dünyanın en büyük turizm gösterisi olarak nitelenen ITB Berlin Turizm Fuarı açıldı

Dünyanın en büyük turizm gösterisi olarak nitelenen ITB Berlin Turizm Fuarı açıldı. Fuara bu yıl Avrupa’da yaşanan ağır borç ve Euro krizi ile ‘Arap Baharı’nın sektöre etkileri damga vuruyor.

Dünya çapında 100 milyondan fazla insanın çalıştığı turizm sektörüne ait en son eğilimlerin tanıtılacağı fuara, 180 ülkeden 14 bin turizm uzmanı ve operatör, 11 binden fazla firma ve kurum katılıyor.


Katılımcıların her biri turizm pastasından daha fazla pay kapmaya çalışırken, uzmanlar, mali kriz ve bölgesel huzursuzluklara rağmen, 2011’a oranla dünya genelinde turist sayısında artış bekliyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 2012 yılında dünya genelinde bir milyarın üzerinde kişinin seyahat edeceğini tahmin ediyor. 2020 yılına gelindiğinde ise yaklaşık 1 milyar 600 milyon kişi, uluslararası yolculuk yapacak. 2012 yaz sezonunda 'Arap Baharı' dolayısıyla Mısır ve Tunus'un, yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle de Yunanistan'ın turist sayılarında büyük gerileme olacağı tahmin ediliyor. Buna karşın Avrupa çapında sektörün birincisi olabilmek için Türkiye ile İspanya arasında rekabetin kızışacağı görüşü hakim.

Çalışan nüfusunun altıda birinin turizmden geçindiği Mısır'ı ziyaret edenlerin sayısının yüzde 35 oranında azalacağı tahmin edilirken, Yunan ekonomisinin motoru olarak değerlendirilen ülke turizminde de bu yıl yüzde 20’lere varacak bir gerileme bekleniyor.

Bu gelişmeler sonrasında iştahı kabaran ve İTB’de çok geniş bir katılımla yer alan Türk operatörler ve turizm sektörü temsilcileri, 2012’de 30 milyon turist sınırını aşmayı umut ediyor. Türkiye'ye 2011'de 27 milyon turist gelmişti.

Turizmde hedeflerini her geçen yıl büyüten, deniz, güneş, kumun yanı sıra kültür ve tarih yönünden de geniş bir yelpaze sunan Türkiye'yi tercih eden turistler sıralamasında yaklaşık 5 milyonla Almanlar birinci durumda. Almanlar aynı zamanda 60 milyar Euro ile dünya çapında tatil için en büyük miktarda para ayıranlar listesinde de ilk sırada.


XS
SM
MD
LG