Erişilebilirlik

Berlin Turizm Fuarı ITB Başladı


Berlin Turizm Fuarı girişine yerleştirilen "Chihira Kanae" adlı robot, ziyaretçilere bilgi veriyor.
Berlin Turizm Fuarı girişine yerleştirilen "Chihira Kanae" adlı robot, ziyaretçilere bilgi veriyor.

Dünyanın en büyük turizm fuarı Berlin Turizm Fuarı ITB kapılarını 50’nci kez açtı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 185 ülkeden 10 bin katılımcı ile 2016 yaz sezonunu belirleyecek fuar 13 Mart’a kadar sürecek.

Turizm dünyada en önemli sektörlerden biri konunumda, toplam ekonomik hâsılanın yüzde 10’nunu oluşturan turizm, her 11 kişiden birinin de geçim kaynağı.

Türkiye 2014’de, 35 milyon turistle en fazla ziyaret edilen ülkeler listesinde Fransa, ABD, Çin, İspanya ile İtalya’nın ardından dünya sıralamasında 6’ncı olmuştu.

Geçen yıl için istatistikler tam olarak açıklanmadı, ama sayının 34 milyon civarında kaldığından yola çıkılıyor. Özellikle güvenlik endişeleri Avrupa'dan ve Uzakdoğu'dan gelen turistleri etkilerken, turizm gelirlerinde düşüş geçen yılın son çeyreğinde hızlandı ve yüzde 14,3 oranında düştü.

Uzmanlar daha önceki yıllarda ortalama 4,5 milyon turistin geldiği Rusya pazarını yaşanan uçak düşürme krizi ve gerilen ilişkiler sonrasında bu yıl için 'sıfır turist' olarak değerlendirirken, İstanbul’daki terör saldırısı ile bağlantılı Almanya’dan Türkiye’ye gidecek turist sayısında ise geçen yıla göre yüzde 40 civarında düşüş yaşanacağından yola çıkıyorlar.

Geçen yıllarda ortalama 5 milyon Alman turist tatil tercihini Türkiye’den yana kullanmıştı. Bu yüzden ITB Fuarı'na büyük önem veren, yaz rezervasyonları açısından ‘son fırsat’ olarak değerlendiren ve ev sahibi Almanya’dan bile fazla katılımcıyla fuarda yerini alan Türkiye, klasik deniz ve güneş tatilinin yanısıra dağcılık, yürüyüş, bisiklet, doğa gibi alternatif turizm türlerine ve 2016 Antalya Botanik Expo’ya vurgu yaparak yeniden turizm kitlelerini çekmeyi umut ediyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

ITB'nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da turizmcileri yalnız bırakmayarak moral verdi ve alınacak önlemlerle ‘2023’de 50 milyon turist’ hedefine ulaşılabileceğini belirtti.

Önümüzdeki yaz ve kış sezonuna yönelik sözleşmelerin imzalandığı ve toplam 6 milyar Euro civarında cirosu olan fuarda, şimdiye dek yapılan pazarlık ve anlaşmaları değerlendiren şirket ve operatörlerin ilk ara bilançosu ise pek olumlu değil.

Alman turizm sektörünün temsilcileri, Alman ve Avrupalı turistin öncelikle güvende olmak istediğini, bu nedenle Türkiye dışında, Mısır ve Tunus piyasalarında da gerileme olabileceğini, buna karşın İspanya, İtalya ve Avusturya pazarında büyüme yaşanacağını savunuyorlar. En çok seyahat edenler kategorisinde Almanlar dünya sıralamasında başı çekiyor. Geçen yıl toplam 72 milyon yurtdışı seyahatlerine 70 milyar Euro’dan fazla harcama yapan Almanlar, 30 milyar Euro’da yurtiçi seyahatlere ödediler. Almanların Avrupa dışında en fazla gittiği ülke Amerika. Amerikalı turistler ise en fazla İngiltere, Japonya ve Almanya’yı geziyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG