Erişilebilirlik

Berlin'de Ortadoğu Konusunda Yoğun Diplomasi Trafiği


Berlin'de Ortadoğu Konusunda Yoğun Diplomasi Trafiği
Berlin'de Ortadoğu Konusunda Yoğun Diplomasi Trafiği

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’la dün akşam bir araya geldi

Ortadoğu sorunuyla bağlantılı yoğun bir diplomasi trafiğine sahne olan Berlin, dün ve bugün İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağını kaldırdığı 26 Eylül'den bu yana ilk kez İsrail’den yüksek düzeyde bir politikacıyı konuk etti.



Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrailli meslektaşı Avigdor Lieberman’la dün akşam bir araya geldi. Westerwelle, Almanya'nın İsrail ile Filistinliler arasında tıkanan görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için arabulucu olarak devreye girebileceğini ve iki devletli bir çözüm yolunda atılacak tüm adımları desteklediğini açıkladı. Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağının kaldırılmasıyla kritik bir sürecin başladığına işaret eden Westerwelle, bölgede gerilimin tırmanmaması gerektiğini, bu yüzden tarafların özenli ve yapıcı olmaya dikkat etmesi gerektiğini de savundu.

Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın ise, Filistinlilerin İsrail'i bir Yahudi devleti olarak tanımaları halinde bir barış anlaşmasına varılabileceğini, ancak bu noktadan çok uzak olunduğunu belirttiğini bildirdi. Başbakan Netanyahu’nun son aylarda Filistinlilere yönelik olumlu sinyaller verdiğini, ancak bunların karşılıksız kaldığını iddia eden Liebermann, Filistin tarafının tekrardan masaya oturması durumunda kendilerinin de derhal müzakereleri sürdürmeye hazır olduğunu söyledi. Lieberman Berlin ziyareti öncesinde İsrail medyasına verdiği mülakatlarda, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Özerk Yönetimi’nin İsrail ile barış anlaşması imzalamayacağına inandığını dile getirmişti.

Berlin’de konuyla ilgili ikinci buluşma ise bugün Başbakan Angela Merkel ile Arap Birliği Örgütü Genel Sekreteri Emir Musa arasında gerçekleşti. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme sonrasında yapılan açıklamada, Başbakan Merkel’in Arap Birliği Örgütü’ne Ortadoğu’daki barış sürecinin devam edebilmesi için girişim başlatması yönünde çağrı yaptığı belirtildi.

Merkel iki devletli çözümün 2011 sonuna kadar gerçekleşebilmesi için müzakerelere devam etmenin dışında alternatif olmadığını vurgularken, Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa da Arap ülkeleri olarak Gazze'de ateşkesin sağlanması için tüm imkanları seferber ettiklerini ve bu bağlamda Filistinliler ve İsrail arasında doğrudan görüşmeler yapılması görüşünü savundu. Yapılan açıklamada Merkel ve Musa’nın ABD’nin Orta Doğu barış sürecinin sağlanması yolundaki çabalarını tümüyle destekledikleri de vurgulandı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG