Erişilebilirlik

Berlin Festivali'nde 19 Film Yarışıyor


10 gün boyunca yarım millyona yakın seyircinin izlemesi beklenen festivalde Altın ve Gümüş Ayı ödüllerini kazanmak için yarışacak filmler arasında bu yıl Türk yapımı yok

Cannes ve Venedik ile birlikte Avrupa’daki sinema festivallerinin üç büyüklerini oluşturan Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale Perşembe akşamı başladı.

Festivalin yarışmalı bölümünde ‘Altın Ayı’ ve ‘Gümüş Ayı’ ödülleri için 19 film yarışacak. Festivalin diğer bölümlerinde kısa filmden, belgesele, müzikalden siyah-beyaz filmlere kadar 72 ülkeden toplam 441 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Filmleri on gün boyunca yarım milyona yakın seyircinin izlemesi bekleniyor.

65. kez düzenlenen festivale katılacağı açıklanan oyuncular arasında Cate Blanchett, Natalie Portman, Charlotte Rampling ve Ben Kingsley gibi dünyaca ünlü isimler bulunuyor. Berlinale’nin açılışı İspanyol yönetmen İsabel Coixet’in ‘Nobody wants the night’ adlı filmiyle yapıldı.

Filmin dünya prömiyeri başroldeki Juliette Binoche’nin katılımıyla gerçekleşirken, konusu, aşk ve şöhret uğruna her şeyi tehlikeye atan cesur bir kadın olan film 1908 yılında Kuzey Kutbu’ndaki ıssız Grönland’da geçiyor.

İranlı rejim karşıtı yönetmen Cafer Panahi yarışmada ‘Taksi’ filmi ile yer alıyor. Panahi rejime dönük eleştirisinden dolayı 2010 Aralığında altı yıl hapis ve 20 yıl meslekten men ve yurt dışı yasağı cezasına çarptırıldı. Gizlice çektiği ‘Kapalı Perde’ filmi 2013’te Berlinale’de En İyi Senaryo Gümüş Ayı ödülünü almıştı.

‘Yüzüklerin Efendisi’ filmlerinde Büyücü Gandalf’ı oynayan Ian McKellen, ABD’li yönetmen Bill Condom’un filmi ‘Mr. Holmes’te emekliye ayrılmış ünlü detektif Sherlock Holmes’u canlandırıyor. Nicole Kidman Alman yönetmen Werner Herzog’un ‘Queen of the Desert’ filminde İngiliz gezgin araştırmacı Gertrude Bell’i oynuyor. Fransa Léa Seydoux’nün oynadığı Benoit Jacquot’un tarihi filmi ‘Journal d'une femme de chambre’ filmini Altın Ayı için yarışmaya gönderiyor.

Çin’den Wen Jiang’ın aksiyon komedisi filmi ‘Yi bu zhi yao’ katılıyor. Çok satanlar listesinden yıllardır inmeyen aynı adlı romandan uyarlanan ‘Grinin 50 Tonu’ adlı erotik filmin dünya prömiyeri de merakla bekleniyor. Festivalin büyük ödülleri Altın ve Gümüş Ayı'yı kazanmak için bu sene yarışacak filmler arasında Türk yapımı yok.

Ancak Emine Emel Balcı'nın yönettiği ‘Nefesim Kesilene Kadar’ filmi festivalin yan bölümlerinden Forum’da yer alırken, Generation Kplus bölümünde Faruk Hacıhafızoğlu'nun ‘Kar Korsanları’, Generation 14plus bölümünde kısa filmler arasında da Derya Durmaz'ın ‘Gri Bölge’ filmi yer alıyor. Durmaz’ın ikinci filmi olan ‘Gri Bölge’ anne-kız ilişkilerini sorguluyor.

Filmde başrolleri birçok dizi filmlerden tanınan Nazan Kesal ve Nazlı Bulum paylaşıyorlar. ‘Kar Korsanları’ Kars’ta 12 Eylül darbesinin gölgesinde üç çocuğun evlerini ısıtabilme uğruna kömür bulmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Genç oyuncu Esme Madra'nın başrolde olduğu ‘Nefesim Kesilene Kadar’, bir tekstil atölyesinde ortacılık yapan Serap'ın hikayesini konu alıyor.

Bu arada Uluslararası Film Festivali’nin üç kişilik kısa film jürisinde sanatçı ve yönetmen Halil Altındere olacak. Berlinale’de Türk sineması şimdiye dek iki kez en büyük ödül olan Altın Ayı’yı kazandı. İlkini 1964 yılında Metin Erksan’ın çektiği ‘Susuz yaz’, ikincisini de 2010 yılında Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bal’ adlı filmiyle aldı.

Bu yıl Altın ve Gümüş Ayı'ları kimin kazanacağını karar verecek belirleyecek jürinin başkanlığını ABD'li yönetmen Darren Aronofsky yapacak. Yedi kişilik uluslararası jüride Alman oyuncu Daniel Brühl, Güney Koreli yönetmen ve senarist Bong Joon-ho, ABD'li yapımcı Martha De Laurentiis, Perulu yönetmen Claudia Llosa, Fransız oyuncu Audrey Tautou ve ABD'li senarist Matthew Weiner yer alıyor.

Altın ve Gümüş Ayı ödülleri ise 15 Şubat akşamı festivalin merkezi Berlinale Palast’da sahiplerini bulacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG