Erişilebilirlik

Berlin'deki Cami Yangını Yeniden Soruşturulacak


Kreuzberg semtinde yanan Mevlana Camisi
Kreuzberg semtinde yanan Mevlana Camisi

Berlin’deki Mevlana Camii'nde geçen Pazartesi gecesi çıkan yangınla ilgili muamma, polis yetkililerinin son açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı.

Berlin emniyet yetkilileri yürütülen incelemeler sonucunda olay yerinde ‘yanıcı sıvı madde’ izleri bulunduğunu duyurdu, yangının nedeninin kundaklanma olduğunu ve bu yüzden soruşturmanın tekrar başlatıldığını açıkladı.

Berlin’de Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtinde bulunan ve 40 yıldır açık olan Mevlana Camii’nde inceleme yapan yetkililer, ilk önce olayda bir kasıt bulunmadığını, yangının teknik nedenlerden çıktığını açıklamıştı.

Yeni bulgulardan sonra Berlin İçişleri Senatörü Frank Henkel yangını ‘olağanüstü ciddiye’ aldıklarını belirtirken, Berlin polisi kundaklamayı araştırmak üzere özel bir birim oluşturulduğu bildirdi.

Camide kimsenin bulunmadığı sırada çıkan yangında yaklaşık 1 milyon Euro’luk hasar meydana gelirken, cami yetkilileri ve olay yerinde incelemelerde bulunan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu gibi Türk diplomatlar baştan itibaren olayın kundaklama olduğunu savunuyorlar.

Berlin'deki Türkiye kökenli göçmenler de olaya tepki göstermeye devam ediyor. Yaklaşık bin kişilik bir grup yangını ve yetkililerin tutumunu protesto etmek için geçen Cuma namazını Mevlana Camii’nin önündeki caddede kılarken, Berlin İslam Federasyonu Başkanı ve Mevlana Camii imamı Fazlı Altın, yangının yanısıra kendilerini en çok üzen olayın Alman siyasetçilerin ve diğer dinlerin temsilcilerinin olaya duyarsızlığı olduğunu söyledi.

Almanya’da camilere saldırılarda son zamanlarda büyük artış yaşanıyor. Bundan kısa bir süre önce Leipzig kentindeki bir caminin bahçesine tahta kazıklara saplanmış domuz kafaları bırakılmış, geçen pazartesi ise Bielefeld kentinde bulunan camide Kuran-ı Kerim yakılarak mescidin içine atılmış şekilde bulunmuştu.

Temmuz ayında açıklanan sayılara göre 2012 başından Mart 2014’e kadar camilere yönelik olarak yapılan saldırılar 78’i buldu. Sadece Berlin’de son bir yıl içinde dört camiye kundaklama girişimi oldu.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi İslam düşmanlığının Almanya’daki ırkçılığa ‘yeni kaftan’ olduğunu savunurken, Almanya Türkiye Araştırmalar Merkezi Başkanı Profesör Faruk Şen de cami saldırılarındaki artışı Müslüman karşıtlığının giderek yayılmasına bağlıyor.

Güncel bir araştırmaya göre üç Alman’dan biri, Müslümanlar'ın Almanya’ya göçünün yasaklanmasını istiyor. Münster Üniversitesi'nin araştırması Avrupa'da en çok Almanların İslam'a önyargılı baktığını da ortaya koydu.

Hollandalı, Danimarkalı Ve Fransızlar’ın yüzde 20'si İslam'ı ‘hoşgörülü bir din’ olarak tanımlarken, Almanlar'ın sadece yüzde 5'i İslam'ın hoşgörülü olduğunu düşünüyor. Öte yandan Almanlar’ın yüzde 70’i cami inşaatlarına karşı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG