Erişilebilirlik

Belçika’dan Radikal Önlemler


Belçika Başbakanı Charles Michel ülkesinin önümüzdeki dönemde atacağı adımları Belçika Federal Meclisi'nde düzenlenen oturumda açıkladı.
Belçika Başbakanı Charles Michel ülkesinin önümüzdeki dönemde atacağı adımları Belçika Federal Meclisi'nde düzenlenen oturumda açıkladı.

Terörle mücadele sicili açısından Avrupa Birliği’nin en iyileri arasında yer almaktan oldukça uzak olan Belçika, kendisi açısından radikal nitelikte sayılabilecek bazı adımlar atma hazırlığında

Paris saldırılarından sonra istihbarat ve güvenlik birimleri yoğun şekilde eleştirilen Belçika, terörle mücadele alanında yıllardır özgürlükler ile güvenlik denkleminde tercihini sürekli özgürlüklerden yana kullansa da gelinen aşamada tavır değişikliğine gideceğinin sinyallerini net şekilde veriyor.

Bazı semtleri “Avrupa’da terörün arka bahçesi” etiketini yemekten kurtulamayan, halen aranan Paris saldırılarının faillerinden ikisini sorgulamasına rağmen izlemeye almayıp diğer ülkeleri de uyarmayan Belçika, kendisi açısından Radikal olarak değerlendirilebilecek unsurlar içeren 18 maddelik bir paketi devreye sokma kararı aldı.

Paketin en dikkat çeken unsurlarından birini Suriye’ye savaşmaya gidip ülkeye dönenlerin cezaevine gönderilmesinin yolunu açan önlem oluşturuyor. Ülkesine yöneltilen eleştirileri kategorik olarak reddeden Belçika Başbakanı Charles Michel tarafından açıklanan plana göre “hapis cezası” otomatik olmayacak. Bir yargıç kararı gerekecek ve dönüş yapanın dosyasına bağlı olarak hapis cezası elektronik bileklik taşıma cezasına çevrilebilecek. Bu durumda da etkin izleme devreye sokulacak.

Belçika, radikalize olmaları ve tehdit oluşturmaları nedeniyle fişlenenlere de elektronik bileklik taşıma zorunluluğu getirecek. Güvenliği güçlendirmek için 2016 bütçesinde 400 milyon Euro düzeyinde kaynak yaratmak, mevcutlara ek olarak 520 askerin daha sokağa inmesi, sınır kontrollerinin güçlendirilmesi ve terör bağlantılı gözaltı süresinin 24 saatten 72 saate çıkarılması da paketin unsurları arasında yer alıyor.

Tren ve uçak yolcularının verilerini de kayıt almaya başlayacak olan Belçika, dini kullanarak nefret söylemi yayanlara da ev hapsi ya da sınır dışı etme uygulamasını devreye sokacak. Cihat propagandası yapılan ve resmen tanınmayan dini dernek ya da ibadet yerlerinin, nefret söylemi yayan internet sitelerinin kapatılması da Belçika hükümetinin önlemeleri arasında yer alacak.

Uluslararası alanda IŞİD’le mücadeleye katılımı yoğunlaştırma kararı da alan Belçika, “Avrupa’da terörün arka bahçesi” etiketini yiyen Molenbeek semti için önleyici ve bastırıcı unsurlar içeren özel bir planı hayata geçirecek.

Önlemlerden özellikle hapis cezası ve elektronik bileklik taşıma zorunluluğu daha şimdiden tartışma konusu oldu. Özellikle insan hakları dernekleri bu tür uygulamaların insan hakları ihlallerine neden olma ihtimalinin yüksek, gerektiği gibi uygulanma olasılığının ise sorunlu olduğuna dikkat çekiyor.

Bir yandan terörle mücadele alanında somut adımlar atma ve pozisyonunu sertleştirme yönünde adım atan Belçika diğer yandan da 13 Kasım’dan bu yana başlattığı operasyonları sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG