Erişilebilirlik

Belçika’da IŞİD Operasyonu: İki Gözaltı


Belçika'da Noel döneminde de güvenlik önlemleri arttırılmıştı
Belçika'da Noel döneminde de güvenlik önlemleri arttırılmıştı

Belçikalı yetkililer yeni yıl kutlamaları sırasında terör saldırıları düzenlemeyi planladıklarından şüphelenilen iki kişiyi yakaladı.

Savcılık tarafından yapılan açıklamada, yılbaşı gecesi çok sayıda sembolik öneme sahip yere saldırı hazırlığına dair çok ciddi kanıtlara ulaşıldığı kaydedildi.

Belçika’da olası saldırılar için hedef alınan yerlerin adları açıklanmadı. Brüksel, Belçika’nın başkenti olmasının yanı sıra Avrupa Komisyonu, NATO ve çok sayıda Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumlara da ev sahipliği yapıyor.

Brüksel ve Liege’de Pazar ve Pazartesi günleri yapılan aramalarda, askeri üniformalar ve İŞİD’e ait propaganda malzemelerine ulaşıldı. Yapılan aramalarda, silah ya da patlayıcı bulunmadı.

Operasyonlarda 6 kişi gözaltına alındı. Ancak bunlardan 4’ü daha sonra serbest bırakıldı. Tutulan iki kişiden birinin örgüt lideri olmak ve terör saldırıları için başkalarını örgüte dahil etmekle suçlanıyor. Savcılık yetkilileri, operasyonların 13 Kasım’da Paris’te 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarıyla bağlantısı olmadığını açıkladı. Paris saldırılarının planlayıcısı dahil olmak üzere çok sayıda zanlının Belçika’da bağlantıları olduğu ortaya çıkmıştı.

Paris saldırıları sonrası altı hafta içinde Belçika polisi, terörle mücadele kapsamında yapılan baskınlarda çok sayıda isim de tutuklandı. Bunlardan sonuncusu bir hafta önce tutuklanan ve Paris saldırısının planlayıcı olan Abdülhamit Abaud’un kuzeniyle bağlantısı olan bir adam.

Abaud ve kuzeni Paris saldırılarından günler sonra Fransa’da yapılan polis operasyonunda öldürülmüştü.

Polis hala, Paris saldırılarıyla doğrudan bağlantısı olan ve Brüksel’de yaşadığı tespit edilen Saleh Abdeslam’ı arıyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG