Erişilebilirlik

Belçika: "PKK’nın Faaliyetleri Terör Suçu Oluşturmuyor"


Belçika Mahkemesi, Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde olan PKK'nın faaliyetlerinin "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağına" karar verdi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Brüksel Mahkemesi, PKK’nın Avrupa'daki üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin yargılandığı davada kararını açıkladı.

Mahkeme, terör faaliyetlerinde yer almanın yanı sıra çocuk yaştakilerin kaçırılması, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve ölüm tehdidinde bulunmakla yargılanan PKK üye ve yöneticilerinin yaptıklarının "terör eylemi" olmadığına karar verdi.

Gerekçede, "silahlı mücadele, terör suçlaması kapsamında değerlendirilemez" denildi.

Federal Savcılığın karara itiraz etme hakkı bulunuyor.

2006'da başlayan soruşturmanın ardından Ekim 2015'te dava açılmıştı. Davada PKK üyeleri, Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinden genç ve çocuk yaştakileri ailelerinden koparttıktan sonra Belçika'nın yanı sıra Yunanistan ve Irak'taki kamplarda eğitim vermekle suçlanıyordu.

Sanıklara yönelik suçlamalar arasında sahte evrak düzenlemek ve haraç toplamak da yer alıyordu.

Amerika'nın Sesi Kürtçe Bölümü'nden Mutlu Çiviroğlu'nun sorularını yanıtlayan Remzi Kartal, mahkeme kararını değerlendirdi, Kartal, mahkeme kararında Türkiye'deki Türkçe ve Kürtçe basın yayın organlarına son dönemde uygulanan yasakların yanı sıra son dönemde hükümetin "kara faşizm" diye tanımladığı uygulamalarının, Belçika mahkemesinin kararında etkili olabileceği yorumunda bulundu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:49 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG