Erişilebilirlik

Bel Bölgesinde Yağ Birikmesi, Ölüm Riskini İki Kat Arttırıyor


Bel Bölgesinde Yağ Birikmesi, Ölüm Riskini İki Kat Arttırıyor
Bel Bölgesinde Yağ Birikmesi, Ölüm Riskini İki Kat Arttırıyor

Karın bölgesindeki bir miktar yağın bile sağlık açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği kanıtlandı. Minnesota eyaletinin Rochester kentindeki dünyaca ünlü Mayo Kliniği’nde yapılan araştırmaya göre kalp rahatsızlığı olanlarda, karın bölgesinde yağ birikmesi, ölüm riskini iki kat arttırıyor.

Doktor Francisco Lopez Jimenez liderliğindeki araştırma ekibi yaklaşık 16 bin kalp krizi geçirmiş hastanın incelendiği beş ayrı araştırmanın verilerini değerlendirdi.

Lopez Jimenez, bu hastaların ilerki yaşlarda sağlık durumlarının ne durumda olduğunu vücutlarındaki yağ depolanmasına göre incelediklerini söylüyor.

Jimenez’e göre, belleri kalçalarından daha kalın olan kişilerde, ya da karnı çok büyük olanlarda ölüm riski yüzde 25 ila 70 arası daha fazla. Bu kişilerin kalp krizinden ölme riski çok yüksek.

Obezite kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilse de, Mayo Kliniği'nde Kardio Metabolik Programı’nın başında bulunan Lopez Jimenez'e göre araştırmanın çıkış noktası bu değil. Obezite kişinin vücut kütle endeksinin hesaplanması, boy ve kiloya göre yağ oranının miktarının belirlenmesiyle ölçülüyor. Ancak son araştırmada vücut kütle endeksi yüksek olan kişilerin düşük olanlara kıyasla daha uzun yaşadıkları saptanmış.

Doktor Lopez Jimenez vücuttaki yağın dağılımının daha önemli bir faktör olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar karın bölgesindeki yağın fazla olmasının neden ölüm riskini arttırdığını henüz bilmiyor. Örneğin kalça ya da basendeki yağ oranı ölüm riskini arttırmıyor. Jimenez karın bölgesindeki yağın metabolik olarak daha aktif olduğunu, bunun da kolestrol ve kan basıncını arttırdığını söylüyor.

Doktora göre, yüksek kan basıncı ve kolestrol, kalp hastalıklarına yol açıyor. Zaten kalp hastası olan birinde bu faktörler ölüm riskini iyice arttırıyor.

Uzmanlar karın bölgesindeki yağın en kolay eritilecek yağ olduğunu belirtiyor. Birçok kişi düşük kalorili, lifli gıda oranı yüksek bir diyet ve orta seviyede egzersizle karın bölgesindeki yağı eritebilir. Mayo Kliniği’nin yaptığı araştırmanın sonuçları Amerikan Kardiyoloji Dergisi'nde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG