Erişilebilirlik

Bebek Ölümlerini Azaltmak İçin Uluslararası Çaba Arttırılmalı


Bebek Ölümlerini Azaltmak İçin Uluslararası Çaba Arttırılmalı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler’e bağlı üç dairenin ortak yayınladığı yeni bir rapora göre bebek ölümlerini azaltmak için dünya çapında yürütülen sağlık programlarına rağmen durum ciddiyetini koruyor. Dünyada her beş saniyede bir bebek ölüyor. Rapor, bebek ölümlerinin azaltılması için uluslararası çabaların arttırılmasını istiyor.

One Republic grubunun ‘Feel Again’ adlı yeni şarkısı Guatemala ve Malawili bebeklerin kalp atışlarının sesleriyle başlıyor.

Şarkı, çocukların yaşamını iyileştirmeyi amaçlayan “Save The Children” örgütünün ‘Her Kalp Atışı Önemlidir” adlı kampanyasının tema müziği olarak kullanılıyor. Örgüt, Amerikan kamuoyu ve siyasetçilerinden çocuk ölümlerini azaltmaya yönelik programları desteklemesini istiyor.

‘Bebekleri Yaşatma’ programının başkanı Alfred Bartlett, Birleşmiş Milletler raporunun grubun çalışmalarına destek sağlamasını umuyor: ”Yeni kampanyamız, Birleşmiş Milletler raporunun yayınlanmasıyla aynı zamana denk geldi. Rapordaki istatistikler ilerleme kaydettiğimizi gösteriyor ancak hala yapacak çok işimiz var.”

Yeni rapora göre 1990‘dan bu yana çocuk ölümleri %41 oranında düştü. Ancak sadece geçen yıl beş yaş altında 7 milyon çocuk öldü. bu bebeklerin %40‘ı, bir aylıkken hayata gözlerini yumdu. Bartlett, istatistiklerin, çalışmalara en çok hangi bölgelerde ağırlık verilmesi gerektiğini gösterdiğini söylüyor: ”İstatistiklere göre bebek ölümleri sorunu dünyada iki bölgede yoğunlaşıyor. Bunlardan biri Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin bulunduğu Güney Asya, diğeri Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkeler, özellikle de Nijerya. Bu bölgelerde bebek ölümü oranı son derece yüksek.”

UNICEF’ten Ian Pett, birinci önceliğin önlenebilir ölümleri durdurmak olduğunu söylüyor. Uzman, bu amaca ulaşmak için en çok ihtiyaç olan bölgelerde çocuk sağlığına yapılan yatırımların arttırılması gerektiği görüşünde: ”En büyük zorluklarla yüzleşen ülkelerle işbirliği yapılmalı. Daha önce yeterince ilgi görmeyen bölgelere şimdi daha çok yoğunlaşmamız gerekiyor. Özellikle zatürree ve ishal en büyük sorunlardan ikisi.”

Beş yaş altındaki çocuk ölümlerinin %70‘ine, zatürree, ishal ve yeni doğanlarda görülen komplikasyonlar neden oluyor. Yeni doğanları sıcak ortamda tutmak, doğumu iyi eğitimli sağlık elemanlarına yaptırtmak, çocuk hastalıklarının tedavisini yaygınlaştırmak gibi basit önlemler çocuk ölümü oranlarını büyük ölçüde azaltabilir.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG