Erişilebilirlik

50 Yıl Önce ABD'de Beatles Rüzgarı Esti


Efsanevi İngiliz rock grubu Beatles’ın Amerika’ya ilk ziyaretinin 50’inci yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bugün grubun dönemin ünlü talk-show sunucularından Ed Sullivan’ın programına konuk olmasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Grup o dönemden bu yana Amerika’da “Beatlemania” adlı akımı başlatmıştı. Beatles ayrıca Amerikan müzik piyasalarında "İngiliz işgali" denilen dönemin de başlangıcı olmuştu.

Amerika'nın o dönem en ünlü talk-show programını sunan Ed Sullivan, Londra'da havaalanında Beatles üyelerinin İngiliz müzikseverlerin akınına uğradığına tanık olmuş, zaman kaybetmeden grupla Amerikan CBS televizyonundaki haftalık programına üç kez arka arkaya çıkmaları için kontrat imzalamıştı. O dönem grup Amerika'da çok az tanınıyordu.

Grup Ed Sullivan'ın programına çıkmadan önce Amerikan radyoları kesintisiz Beatles plakları çalarak ülkede büyük bir hayran kitlesi yaratmayı başardı. Ed Sullivan'ın progamını canlı izleme şansı sağlayan stüdyo 700 sandalye kapasitesine sahip olsa da, o gece programı canlı izlemek için 50 binin üzerinde bilet başvurusu oldu.

9 Şubat 1964 gecesi saat 20.00'de 70 milyon televizyon izleyicisi, Beatles'ın üç şarkı seslendirdiği Ed Sullivan Show'a kilitlendi.

Amerikalılar, gerek Los Angeles’ta grubun müzik albümlerini basan Capitol Plak Şirketi binasında, gerekse New York’ta grubun Amerikan toprağına ilk ayak bastığı JFK Havalimanı’nda 50'inci yıldönümü kutlamalarına katılıyor.

CBS televizyonu bu akşam, Ed Sullivan Show’un yıldönümünde, grubun sağ kalan iki üyesi Paul McCartney ve Ringo Starr’ı bir araya getirecek.

John Lennon, 1980'de New York'ta psikolojik sorunlu bir hayranı tarafından vurularak öldürülmüş, George Harrison ise, 2001'de akciğer kanserine yenilmişti.

Liverpool kentinden çıkan Paul McCartney, John Lennon, George Harrison ve Ringo Starr, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir üne sahip oldu. En çok albüm satışı yapan İngiliz dörtlü, tüm dünyada 600 milyonu aşkın albüm sattığı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG