Erişilebilirlik

BDP Terör Listesi İçin Bastırıyor


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Brüksel'de görüştüğü isimler arasında AP Başkanı Martin Schulz da vardı.
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Brüksel'de görüştüğü isimler arasında AP Başkanı Martin Schulz da vardı.

AB kurumlarında Kürt sorununa çözüm süreciyle ilgili temaslarda bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gündem maddeleri arasında PKK’nın terör listesinden çıkarılması da yer aldı.

Kürt sorununa çözüm amacıyla başlatılan süreçle birlikte Türkiye’den çekilmeye başlayan PKK’nın statüsü de Avrupa Birliği kurumlarının gündeminde tutulmaya çalışılıyor. Bu çabanın baş aktörleri arasında BDP de yer alıyor. Birlik kurumlarıyla hemen her temasta konunun gündeme getirilmesi geleneğini BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bozmadı.

Brüksel’de Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helene Flautre ile bir araya gelen Demirtaş’ın PKK konusunda verdiği ana mesaj, “Listede kalması anlamsız” oldu.

Birlik kurumlarından süreçle ilgili cesaretlendirici rol oynamalarını isteyen Demirtaş, “PKK’nın bütün silahlı güçlerinin Türkiye sınırları dışına doğru çıktığını ve normalleşme aşaması dediğimiz tümden silahsızlanma aşaması için de Avrupa Birliği’nin cesaretlendirici bir rol oynaması gerektiğini belirttik. Bu vesileyle bir kez daha PKK’nın terör örgütleri listesinde bulunuyor olmasının bu süreci zora sokabileceğini, bu listenin gözden geçirilmesi gerektiğini ve PKK’nın normal hayata, siyasal yaşama, silahsızlanma aşamasına geçişini desteklemek ve kolaylaştırmak için bu listenin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ettik” dedi.

Demirtaş, “şiddetin bittiği bir ortamda PKK’yı terör örgütü olarak tanımlayıp listede tutmanın anlamı olmadığı” tezini işleyerek, “Listede kalması, tam tersine sürecin risklerle karşı karşıya kalmasına neden olabilir” diye konuştu. Demirtaş ve diğer BDP’li yetkililer terör listesi konusundaki taleplerini her fırsatta dile getirseler de kısa vadede PKK’nın listeden çıkması gibi bir gelişmenin hayata geçirilmesi ihtimali çok düşük.

Avrupa Birliği’nin terör listesine hangi birey ya da hangi örgütün girip çıkacağı konusundaki tek yetkili makam Avrupa Birliği Konseyi. Başka bir deyişle Avrupa Birliği ülkeleri. Dolayısıyla Avrupa Birliği Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu nezdinde yapılan temasların etkisinin, bu konunun tartışılmasını ve bir gündem oluşturmasını sağlamanın ötesine geçme şansı yok.

Demirtaş’ın da PKK’nın bugünden yarına listeden çıkması gibi bir beklentisi yok. Bu konunun konuşulmaya başlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, Avrupa Birliği’nden bu yönde gelecek olumlu mesaj ve vurguların Kandil açısından teşvik edici olacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG